Redskap til bruk ved kjønnslemlestelse. Foto: AFP PHOTO / Yasuyoshi CHIBA

I Tyskland er 65 000 jenter og kvinner rammet av kjønnslemlestelse, og trenden stiger. Ikke bare som følge av innvandring: Det barbariske ritualet praktiseres også i Europa, advarer Charlotte Weil fra Terre des Femmes i intervju med den tyske avisen Welt.

annonse

Siden 2015 har mange flyktet til Tyskland fra land der kjønnslemlestelse er vanlig. For eksempel fra Eritrea, Somalia eller Irak. Foreldrene endrer ikke holdning når de kommer til Europa, og de reiser ofte på ferier for å foreta omskjæringer.

Mange reiser til sine opprinnelsesland, for eksempel til Senegal eller Gambia. Ellers reiser de til andre europeiske byer, oftest til Paris, senest også til Amsterdam. Det er en stor afrikansk diaspora der. I disse miljøene opererer ofte en ekspert i omskjæring som er hentet fra opprinnelseslandene. Deretter drar de tilbake til Tyskland, forklarer hun.

Charlotte Weil sier til Welt at hun er glad for at Tyskland har hatt en lov i fire år som sier at også kjønnslemlestelse som blir gjort i utlandet er straffbart. «Dette er veldig viktig – spesielt som avskrekkelse,» sier hun. Likevel er det utrolig vanskelig å straffeforfølge, fordi mange mennesker forstår at det er forbudt og derfor skjuler det. Det har vært noen tilfeller i Paris som har medført dommer, men ikke i Tyskland så langt.

Slik beskriver Charlotte Weil hvordan kjønnslemlestelsen arter seg for de unge jentene som blir utsatt for den: «Først og fremst ser de frem til dagen fordi omskjæringen er ledsaget av en fest. Jentene går fra barn til kvinne, de feires, de mottar gaver. Selvfølgelig har de ingen anelse om hva som faktisk skjer der. I prosedyren kan klitoris være delvis eller helt fjernet, så vel som indre og ytre kjønnslepper. Dette fører til uendelig smerte – jentene er vanligvis ikke bedøvet. Dette følges av sjokk, svært høyt blodtap, infeksjoner. Omskjæringen kan også føre til infertilitet, problemer med fødsel av et barn eller død. Det er ikke mer moro med sex.»

Hun forteller at opprinnelsen til praksisen med kjønnslemlestelse er en patriarkalsk skikk som undertrykker seksualiteten til kvinner. Jomfruelighet skal sikres når du kommer inn i ekteskapet, så vel som seksuell lojalitet senere. Det antas at kvinner ikke vil handle feil dersom deres seksualitet er begrenset. «Men det er også religiøse forklaringer i islam,» forklarer Charlotte Weil. «Imidlertid finnes disse ikke i Koranen, men er tradisjonelt videreført.»

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.