Illustrasjonbilde. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB scanpix

Utenriksdepartementet jobber med å kartlegge hva som skjedde da israelsk marine stanset den norske fiskebåten Kårstein utenfor Gazastripen.

Fortsatt vet man lite om de fem nordmennene, som sammen med 17 andre aktivister søndag ble pågrepet og brakt til Givon-fengselet i Ramla.

Men mandag fikk de besøk av advokater, opplyser Torstein Dahle, leder av Ship to Gaza Norway og bystyremedlem for Rødt i Bergen, til Bergensavisen.

Blant de norske aktivistene er bystyremedlem Mikkel Grüner (SV) fra Bergen og nestleder Gerd von der Lippe i Ship to Gaza Norway.

Ambassaden i Tel Aviv har gitt nordmennene tilbud om konsulær bistand.

– Dette innebærer blant annet å besøke de fengslede nordmennene, samt legge til rette for at de selv kan velge advokat utover det som vanligvis tilbys i landet, skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.

Demonstrerte

Søndag ble Kårstein, som seiler under navnet Al Awda (The Return), stanset av den israelske marinen i internasjonalt farvann 53 nautiske mil fra Gazastripen. UD jobber nå med å kartlegge hendelsesforløpet.

Mandag stilte et hundretalls demonstranter opp foran Utenriksdepartementet med krav om at Norge fordømmer både bordingen av Kårstein og blokaden av Gazastripen.

To av aktivistene, begge israelske statsborgere, skal ha blitt løslatt fra mandag, ifølge en pressemelding fra organisasjonen Freedom Flotilla.

Freedom Flotilla varsler også at et annet skip, Freedom, vil sette kurs mot Gazastripen i løpet av de neste dagene.

Kritiserer aktivistene

Kårstein hadde medisinsk utstyr og aktivister fra en rekke land om bord. Toktet føyer seg inn i en rekke forsøk siden 2010 på å bryte den israelske blokaden av den lille palestinske enklaven lengst øst i Middelhavet.

Den israelske ambassaden i Norge omtaler imidlertid båten og aktivistenes handlinger som en «politisk provokasjon».

Arrangørene bak forsøkene på å bryte Gaza-blokaden velger å ignorere menneskerettighetsbruddene Hamas begår på Gazastripen, skriver ambassaden i en pressemelding.

– De fokuserer heller på et demokratisk land som utøver sin rett til selvforsvar mot dødelige terrorangrep, heter det i meldingen.

Opprop mot fengslingen

Flere profilerte fagforeningsfolk, deriblant leder Mette Nord i Fagforbundet, har underskrevet et opprop om handling for å løslate aktivistene.

– Det er uakseptabelt at et skip med medisinsk utstyr blir stoppet og satt i arrest i internasjonalt farvann. Dette er en blokade som er helt uakseptabel, sier Nord til FriFagbevegelse.

15 stortingsrepresentanter har undertegnet oppropet i skrivende stund. Alle SVs representanter, Rødts ene stortingsrepresentant og tre av Arbeiderpartiets representanter har signert. Det har også en svensk riksdagsrepresentant.

Utenriksdepartementet (UD) sier de arbeider med å få bekreftet opplysningene om hva som skal ha skjedd med det norske fartøyet.

(©NTB)

[email protected]