Foto: Anita Farzaneh
annonse
annonse

Walid al-Kubaisi ble født 9. februar 1958 i Bagdad, Irak. Walid var en norsk-irakisk forfatter, samfunnsdebattant, skribent og sivilingeniør. Han kom til Norge som politisk flyktning i 1986 og utga sin første bok i 1996. Essaysamlingen hadde tittelen Min tro, din myte: islam møter norsk hverdag.

Kubaisi ble i 2007 utnevnt til statsstipendiat og ble i 2016 tildelt Fritt Ords honnør for «innspill i innvandrings- og integreringsdiskusjoner» for å ha bidratt til nyansering og vitalisering av mangfoldsdebatten.

Kubaisi var også en sentral figur i Ex-muslims of Norway, og satt i styret i flere sekulære organisasjoner. Sist var han også var en av initiativtagerne til Sekulær allianse. Walid etterlater seg mye kunnskap som han i sin tid rakk å spre rundt til det sekulære miljøet. Poeten som kunne sitere Wergeland bedre enn noen andre, og innvandreren som kunne beherske nynorsk bedre enn de innfødte, er nå borte.

annonse

Vår takk

Men de av oss som var så heldige og fikk ha en relasjon til Walid, sitter igjen med sorg, kunnskap og ikke minst mange minner. Selv husker jeg den kvelden vi stiftet Sekulær allianse. Mens vi går langs Karl Johan, stopper han meg og peker på noen muntre jenter i hijab mens hans spør: «Ser du en terrorist der? Ser du noen som vil skade oss?»

Merkelig spørsmål tenkte jeg, men jeg svarte nei, jeg ser noen kvinner i hijab. De ler og har det hyggelig.

«Nettopp», sa han. «De er muslimer, de vet ikke engang hva deres Koran sier. De praktiserer det de har lært og ønsker å leve i fred med oss.»

annonse

Det gjorde noe med måten jeg omtalte islam og muslimer på. For å redusere den økte polariseringen lærte jeg av min venn at vi måtte være nøye med hvordan vi omtalte medmennesker. Islamkritikk er bra, muslimhat er ikke det. Selv om det er muslimer som utøver religionen islam, er også muslimer mennesker som er ofre for religiøse overbevisninger.

Vi kan ikke behandle en jente i hijab på samme måte som vi ville behandlet en radikal islamist. Den jenta i hijab praktiserer det hun har blitt indoktrinert til å tro er riktig. Det lærte min venn meg, og det er en viktig lærdom som sikrer meg nok ydmykhet i møte med de jeg kritiserer daglig.

Vi i Sekulær allianse kunne ikke vært mer stolte av å ha Walid som mentor, veileder og støttespiller. Vår organisasjon startet med Walid, og hans kunnskap, generøsitet og modighet vil være bærebjelkene vi skal bygge videre på. Hans evne til å samle folket vil være til stor motivasjon for å kjempe for de sekulære verdiene vi tror på. Hans mot vil være det vi har i bakhodet hver gang vi tar kontroversielle valg.

En stor takk fra hele det sekulære Norge, Walid.

 

annonse

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon