Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det har – ikke så uventet – skapt spetakkel at statsråd Per Sandberg (Frp) sammen med sin kjæreste kastet seg på et fly til Iran under et planlagt opphold i Tyrkia. Ikke bare er historien sexy og pikant nok – knyttet til en vakker, ung kvinne fra Iran – den bærer i seg rikelige doser paradokser, skal vi tro hjemlige medieoppslag.

annonse

Sandbergs forhold til Bahareh Letnes, ingen ringere enn miss Iran 2013, har utviklet seg gradvis gjennom ett års tid – i Norge. Et vesentlig poeng er at kvinnen det dreier seg om nå er norsk statsborger, ikke asylsøker, med tiltagende behov for kontakt med venner og nærmeste slektninger i Iran. Bahareh kan med andre ord helt lovlig reise fra Norge til Iran nå.

Etter nye signaler fra Iran skal det plutselig ha blitt åpnet for en reisemulighet på det tidspunkt Sandberg og Letnes befant seg i Tyrkia. Bakgrunnen for akkurat det er en historie media neppe får kunnskap om.

Den spesielle reisen var etter alt å dømme motivert ut fra Bahareh Letnes’ behov for kontakt med familie og venner, ikke Sandbergs egne feriebehov. Bahareh har tidligere vært engstelig for å besøke hjemlandet. Med Sandberg som «bodyguard» har nødvendige kontakter kommet på plass, slik at en Iran-reise plutselig ble mulig å gjennomføre. For Sandbergs kjæreste har et slikt Iran-besøk vært en vanskelig balansegang, preget av mye utrygghet.

Den tidligere miss Iran har offisielt formulert seg i positive ordelag om dagens iranske lederskap, trolig for å berede grunnen for sin reise og opphold i hjemlandet. Noe skjedde etter alt å dømme da hun og Sandberg befant seg i Tyrkia, men fortsettelsen handlet etter alt å dømme om kontakt med en eller flere venner og/eller familiemedlemmer. Med Per Sandberg ved sin side følte hun seg tryggere.

Formelt skulle Per Sandberg ha varslet rutinemessig gjennom UD og egne regjeringskanaler før han sammen med sin kjæreste kastet seg på et fly til Iran fra Tyrkia, men dette tekniske momentet var angivelig noe komplisert – som han selv har redegjort for.

Statsråd Per Sandberg ligger nok som han reder, men har etter alt å dømme – tross Iran-rabalderet – likevel landet noe mykere enn statsrådkollega Trine Skei Grande, som lenge forsøkte å benekte faktiske forhold. At det underveis kommer spekulasjoner om dagens ledelse i Iran vil utnytte dette parforholdet, er nok noe både Erna og norske sikkerhetsmyndigheter vil interessere seg for.

Men Per Sandberg synes å lande, om ikke helt pent på begge bena, men fortsatt såpass stødig at hans politiske liv fortsetter – om enn med i overkant eksotiske innslag.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.