Arendal 20180801. Statsminister Erna Solberg taler på under Unge Høyres sommerleir på Hove utenfor Arendal. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
annonse
annonse

Høyre-leder Erna Solberg tok et oppgjør med hetsen mot Utøya-overlevende da hun talte på Unge Høyres sommerleir på Hove i Arendal.

I år tar skolene for første gang imot førsteklassinger som ikke var født 22. juli 2011, framholdt Solberg, som mener det blir viktig at elevene lærer om terrorhendelsen.

– Vi må aldri glemme hva som skjedde. Uskyldige mennesker ble drept i et angrep på demokratiet vårt, på åpenheten og mangfoldet som preger vårt samfunn. Men det var også et angrep på AUF og unge mennesker på sommerleir. Hver dag blir vi minnet om det som skjedde for sju år siden. Det er vondt, men det er viktig, sa Solberg.

annonse

– Det er ikke lenge siden vi kunne lese i Aftenposten om hetsen AUF-ere opplever. At det finnes mennesker som kan hetse andre for en tragedie de har vært utsatt for er nesten ikke til å tro. Jeg håper dere tar vare på AUF-venner. Spør om det er noe dere kan bidra med. Vis at dere er der, sa Høyre-lederen.

Hun ba også Unge Høyre-ungdommen om å ta ansvar, og være aktive i debatten om ytringsfrihet og radikalisering.

Byrådsledere i blått

Selv om tonen var forsonende overfor Arbeiderpartiet, er Solberg klar på at både de og resten av opposisjonen skal knuses i det kommende kommunevalget.

annonse

Ungdomspartiet blir sentralt i det arbeidet, mener Høyre-lederen.

– Ambisjonen er klar: Høyre skal vinne tilbake mange kommuner vi tapte i 2015 – og vi er avhengig av dere, sa hun, og skrøt av ungdomspartiet for å alltid banke på flest dører, stå lengst på stand, og standhaftig forsvare fraværsgrensen i skoledebattene.

– Det er ikke alltid like populært å forsvare fraværsgrensen. Men dere gjør det likevel. Det gjør meg stolt av ungdomspartiet mitt, sa Solberg.

Hun lanserte samtidig hjembyen Bergen som et av hovedmål i 2019.

– Vi liker kanskje rødfarge på fotballdraktene våre. Men vi foretrekker byrådsledere i blått, sa hun.

– Dere må finne løsninger

Høyre-lederen brukte også mye tid på skole- og klimapolitikk i talen til ungdomspartiet. Tidligere i år advarte hun med glimt i øyet Unge Høyre mot å bli «for grønne», og gjøre vedtak som kan bli dyre for landet.

annonse

Solberg gjentok at hun mener det er fullt mulig å nå kutte klimautslippene uten at det trenger å gå på bekostning av næringsliv, velferdsstaten eller folks lønninger.

– Å nå klimamålene forutsetter ikke en radikal samfunnsomveltning hvor både økonomi og velferd må endres dramatisk, sa Solberg.

Hun understrekte samtidig at hun setter pris på å bli utfordret av ungdomspartiet.

– Én dag er det dere som sitter med det ansvaret vi har i dag. Derfor er det bra at ungdomspartiene utfordrer moderpartiene. Det er bra at dere viser utålmodighet. For de utfordringene min generasjon politikere ikke løser godt nok – vil deres generasjon bære konsekvensene av, sa Solberg.

Turbulent år

Mye har skjedd siden sist Solberg holdt åpningstale under Unge Høyres sommerleir.

I vinter gikk Kristian Tonning Riise av etter drøye tre år som Unge Høyre-leder, i kjølvannet av en rekke varsler fra kvinner i ungdomspartiet om upassende oppførsel fra hans side.

Solberg medgir at året har vært turbulent for Unge Høyre, men håper de nå kan se framover.

– Det har vært et krevende år med lederskifte og hele metoo-problemstillingen, men nå håper jeg at de har lagt det bak seg og finner arbeidsgleden og motivasjonen til å jobbe med politikk og viktige spørsmål framover. Jeg tror de nå har ledelsen som skal til for å gjøre både det og skape et godt sosialt miljø, sier Solberg til NTB.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon