Brannmannen (33) som døde etter slokking av skogbrannen i Akershus i juli, hadde ikke opplæring i skogbrannslokking og bar ikke røykmaske da han ble funnet.
Skogbrannen i Nes i Akershus i midten av juli var 33-åringens første slokkeoppdrag, bekrefter brannsjef John Arne Karlsen i Øvre Romerike brann og redning overfor VG. Han hadde fått den obligatoriske grunnopplæringen, men ikke for slokking av skogbrann, ifølge den foreløpige tilsynsrapporten fra Arbeidstilsynet.
Mannen ble ansatt ved brannstasjonen på Eidsvoll i januar og har bakgrunn fra Forsvaret. Han var alene og hadde ikke røykmaske på seg da han ble funnet liggende på bakken. Dagen etter døde han på Ullevål sykehus.
Den endelige obduksjonsrapporten, som kan avklare dødsårsaken, er trolig ikke klar før om tre måneder.
I tilsynsrapporten kommer det fram at det var få personer fra mannskapet som var ute på slokkingen som hadde den spesifikke skogbrann-opplæringen.
Det ble opprinnelig opplyst at dødsfallet trolig hadde sammenheng med at mannen fikk et akutt helseproblem. Tilsynsleder Tommy Pedersen sier det er uavklart om dødsfallet har noen sammenheng med arbeidet brannmannen utførte dagen før han døde.
– Det var vårt inntrykk av situasjonen og informasjon vi fikk umiddelbart etter hendelsen som gjorde at det var naturlig å ordlegge seg på denne måten. Vi i brannvesenet vet fortsatt ikke mer om dødsårsaken enn vi gjorde i dagene etter hendelsen, skriver brannsjefen i en epost til VG.
Seksjon for økonomi og spesialetterforskning ved Oslo politidistrikt etterforsker arbeidsulykken. I samarbeid med Arbeidstilsynet undersøker de blant annet forholdene brannmannen jobbet under.
Det var flere skogbranner som herjet i Akershus i midten av juli, og arbeidet med å slokke og få kontroll på brannene den aktuelle helgen har vært usedvanlig vanskelig.
– Våre medarbeidere har denne helgen blitt utsatt for en nesten uvirkelig prøvelse. Det har vært en ekstrem helg, helt siden de første skogbrannene begynte torsdag. Det har vært mange branner og mange blindmeldinger. Mange har avbrutt ferien sin, og mange har jobbet nesten døgnet rundt, sa Karlsen da.
Han jobber nå med å gi Arbeidstilsynet ytterligere svar på flere spørsmål om rutinene ved arbeidsstedet. Tilsynet understreker at det kun jobber ut fra et forebyggende perspektiv, mens det er politiet som etterforsker om det er noe straffbart knyttet til saken.
(©NTB)