Illustrasjonsfoto: AP Photo/Darko Vojinovic)

NRK publiserer 1. august en gladsak om syriske Omar Shagouri som kom inn på ingeniørstudiet ved NTNU i Trondheim. Shagouri (25) kom inn på studiet tre år etter at han flyktet til Norge. Det NRK samtidig formidler er at det er helt greit å velge hvilket land man vil flykte til og at man kan basere valget helt på egne preferanser.

Det var altså ikke lykkens blinde gudinne som førte Omar til Trøndelag. NRK skriver at det var et viktig krav Omar hadde til landet han ville til at han fikk gode muligheter til å utdanne seg. Han sier: «– Valget ble Norge. På veien måtte jeg gjennom Tyrkia, Hellas, Tyskland og mange flere land. Det var en lang tur, men i september 2015, var jeg fremme.»

Omar vandret gjennom hele Europa. Til det kalde nord. Han har ikke bare språkøre og over normal intelligens; han har også god realforståelse for flyktningers muligheter i Europa. Omar har surfet og shoppet. Valget falt på Norge.

For mange oppleves det nok arrogant å velge seg ut et land å flykte til. Burde ikke fokuset være på å komme i trygghet med seg og sine? At en flyktning, som et hvilket som helst annet menneske, er foretaksom og intelligent er flott, men første mål er vel å flykte i sikkerhet? Deretter skal FN ta seg av situasjonen og fordele flyktninger over hele Europa. Er det ikke sånn? Eller er det sånn at det er fritt frem å dra hvor du vil? Merkel og Macron bifaller. Praksisen er blitt en naturlig del av motivasjonen for mange migranter og flyktninger.

Fylkesråd for utdanning i Nordland, Hild-Marit Olsen (Ap), kan fortelle at Nordland trenger flere ungdommer og folk. Shangouri vil være 30 år ved endte Masterstudier. I mellomtiden har han flyttet fra Nesna i Nordland til Trondheim i Trøndelag. Som han selv sier: – Det skal bli godt å flytte til en storby som Trondheim, jeg kommer jo fra Damaskus som har 2,5 millioner innbyggere.

Om han vil ha noe som ligner Damaskustilstander etter endte studier går kanskje ferden videre til Oslo. Eller tar han med seg studiegraden «hjem» til Damaskus når krigen er helt over; bygger opp Syria med studier om fornybar energi i portfolien?

Direktør for integrerings- og mangfolddirektoratet, Libe Rieber-Mohn, håper at Omar kan være en inspirasjon og motivasjon for andre i samme situasjon. Samme situasjon; forstår hun hva hun sier? Det refereres til innvandrerne i Norge, men de kommer fra et sted. Det er med andre ord fritt frem å gå gjennom hele Europa for å flykte til Norge; for der finnes det bra og gratis studier. Listen over alle godsakene er mye lenger, men det er personlige preferanser, kanskje er det andre forhold som veier tyngre. Og for å være i samme situasjon som Shangouri må man også ha IQ og språkøre godt over middels. Dette i tillegg til godt under middels moral.

Det er en moral som ligner NRKs, som mer enn gjerne videreformidler at en syrer, som Shangouri blir omtalt som, er opptatt på et elitestudium som tar for seg studier av fornybar energi – altså energi uten grenser. Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, har tro på at studiet skal snu samfunnet mot FNs bærekraftmål. Han synes Omars historie er fantastisk. I saken på NRK får leseren ingen konkrete opplysninger om Shagouris fortid. På generelt grunnlag sier derimot Bovim at Shangouri har integrert seg bemerkelsesverdig fort.

Det ikke er et krav å kunne bo i Norge når situasjonen i «hjemlandet» er blitt til det vesentlig bedre. Og regelen om at man skal flykte til nærmeste trygge land, for så å eventuelt bli omplassert via FN, vel det er fremdeles en regel. Det er to regler som sover. Og ingen tør vekke dem. (I tillegg er det visst ikke lov å dra på ferie til «hjemlandet» man flyktet fra heller.) Shagouri, som NRK hyller, har ikke flyktet til nærmeste trygge land. Det er han ikke alene om.

Shangouri kan for alt jeg vet være en reell flyktning med beskyttelsesbehov. At han i tillegg er meget intelligent og foretaksom taler på alle måter til hans fordel. Det er ikke hans feil at systemet er som det er; eller at systemet er på en måte, men egentlig fungerer på en annen måte. Det er heller ikke hans feil at NRK får vann i munnen av en slik historie.

Men hva sier dere i klartekst NRK og akademia? Er det greit å shoppe et land å flykte til?