Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIX
annonse
annonse

Lørdag 4.august kl. 12.30 britisk tid sender BBC en dokumentar om det norske barnevernet, med tittelen «Norway’s hidden scandal». Dokumentaren vil også bli sendt i reprise utover i uken.

«FN vurderer Norge, det første landet som utnevnte et barneombud, som et av de beste landene for et barn å vokse opp i. Likevel, ifølge mange norske eksperter, er barnevernsystemet “dysfunksjonelt” – for mange barn, sier de, blir tatt i forvaring uten god grunn,» heter det i følgeteksten.

Det har de siste årene vært rettet voldsom kritikk mot barnevernet internasjonalt, og det vært store demonstrasjoner som har samlet tusenvis av deltakere i flere land. Spesielt har enkelte saker som har involvert østeuropeiske statsborgere vakt oppsikt og delvis avsky og hoderysting blant både vanlige innbyggere i de berørte landene, og blant landets politikere.

annonse

Det store antallet omsorgsoverdragelser i Norge har blitt tatt opp som et menneskerettighetsproblem både i nasjonalforsamlingene i Romania og Tsjekkia, i Europaparlamentet og i Europarådet.

Norges svar har alltid vært at foreldre kun blir fratatt sine barn når det er absolutt nødvendig, og skyldes grov omsorgssvikt, eksempelvis alvorlig rusmisbruk, vold eller seksuell utnyttelse. Men det samsvarer ikke med barnevernets egne statistikker og erfaringene til norske advokater, som peker på at det vanligste argumentet er «manglende omsorgsevne», altså en subjektiv vurdering fra barnevernansatte om foreldrenes kvalifikasjoner.

Radioversjonen av dokumentaren er lagt ut på nettet og sendes allerede i dag. Den kan du lese teksten til her, eller høre her.

I programmet fokuseres det også på den norske psykiateren og spesialist på barn, Jo Erik Brøyn, som tidligere i år ble dømt i Oslo Tingrett til ubetinget fengsel i ett år og 10 måneder for nedlastning av rundt 200 000 overgrepsbilder av barn. Som psykiater skrev han sakkyndige rapporter i hundrevis av saker, og la bak seg gråtende og fortvilte foreldre som på grunn av hans nesten konsekvente støtte til barnevernet mistet det kjæreste de eide, sine barn. Allerede før 2010 ble han satt på en svarteliste av en organisasjon som er kritisk til barnevernet, som listet opp psykiatere som barneforeldre burde forsøke å holde vekke fra sakene sine.

Jo Erik Brøyn var medlem av Barnesakkyndig Kommisjon helt til han ble suspendert da politiet siktet ham for overgrepsbildene. Denne kommisjonen er en sentral institusjon når det gjelder barnevern. Den ble opprettet i 2010 og har som oppgave å kvalitetssikre sakkyndigrapporter bestilt av barneverntjenesten, fylkesnemnda, domstolene eller private parter knyttet til barnevernssaker.

Norges etter manges mening fremste ekspert på barnevernet, Marianne Skånland, sier til Resett.no at hun er glad for det kritiske søkelyset på det norske barnevernet. Men hun legger til at det er trengs å rette søkelyset internasjonalt mot alle land som har tilsvarende problemet. Etter hennes erfaring inkluderer det blant annet Storbritannia og Sverige.

På disse dagene og klokkeslettene sendes BBC-dokumentaren om «Norges skjulte skandale»:

BBC World News GMT (so +2 for Norway)

Saturday 4th August – 12:30

annonse

Sunday 5th August – 00:30

Sunday 5th August – 07:30

Sunday 5th August – 19:30

Tuesday 7th August – 08:00

Friday 17th August – 08:00

BBC har tidligere sendt denne reportasjen om det norske barnevernet:

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon