Sør-Europa forbereder seg på mer ekstremvarme. Allerede er åtte varmerekorder slått i Portugal, og selve europarekorden kan stå for fall.
Ifølge nyhetsbyrået AP ble det torsdag målt 45,2 grader nær byen Abrantes nordøst for Portugals hovedstad Lisboa.
Åtte steder ble de lokale varmerekordene slått, og man forbereder seg på at temperaturene skal krype opp til 47 grader lørdag før de synker igjen. Portugals nasjonale varmerekord på 47,4 grader fra 2003 kan dermed være innen rekkevidde.
Heten som slår innover Sør-Europa, kommer nordover med vinden fra Afrika. Temperaturene har også bygget seg opp i Spania og Sør-Frankrike, og mange har spekulert på om europarekorden nå står for fall. Den ble satt i Aten i 1977 og er på 48 grader.
Meteorolog Luke Miall ved det meteorologiske instituttet i Storbritannia sier til The Guardian at temperaturene vil gå hardt utover både lokale og turister som ikke er vant med slik ekstremvarme.
– Vi råder turister til å holde seg unna formiddagssolen og beskytte seg, sier han.
Miall advarer også om at barn og eldre er spesielt utsatt for heteslag.
Spanske myndigheter har sendt ut OBS-varsler for 41 av landets 50 provinser, og temperaturene noen steder i Spania er ventet å komme opp i 44 grader. Landets varmerekord ble satt i juli i fjor, da det ble målt 46,9 grader i Cordoba sør i landet.
Også i Frankrike er det sendt ut advarsler. I hele 16 fylker er det oransje varsel, det neste høyeste beredskapsnivået.
Langs deler av middelhavskysten er det ventet temperaturer opp mot 40 grader. Det gjelder strekningen fra grensen mot Spania og opp til Marseille og Avignon. Også i Rhônedalen går det mot svært hete dager, skriver avisa Le Figaro.
Tidligere i sommer har en rekke andre land på den nordlige halvkule vært utsatt for uvanlig høye temperaturer.
Norge er ett av over 15 land hvor det er satt lokale eller nasjonale varmerekorder. Både Canada, USA, Nord-Europa, deler av Midtøsten, Kaukasus og Japan har opplevd ekstrem hete eller tørke.
– Global oppvarming har gjort dette verre, det er ingen tvil om det, sa klimaforsker Bjørn Hallvard Samset ved forskningssenteret til NTB nylig.
Hetebølgen i Canada førte til at rundt 70 mennesker mistet livet. I Japan omkom over hundre personer, kort tid etter at over to hundre døde i flom.
(©NTB)