Man får veldig mye action for penga i Mission Impossible: Fallout. Hele 178 millioner dollar har gildet kostet og den har allerede inntjent mer enn 193 millioner. Det er all grunn til å tro at turismen går så det griner i Lysefjorden en stund fremover. Foto: United International Pictures
annonse
annonse

Mission: Impossible – Fallout
Am. Action/thriller
Med: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Henry Cavill, Angela Bassett, Simon Pegg, Alec Baldwin, Vanessa Kirby, Kristoffer Joner
Regi: Christopher McQuarrie
Manus: Bruce Geller, Christopher McQuarrie
2 timer 27 min
Karakter: 5/6

I forkant av den sjette Mission Impossible-filmen har det vært en hype på høyde med en fjelltopp i Kashmir. Det er gledelig å se at action-gildet innfrir – og vel så det.

I over ett år har vi lest om spektakulære actionscener på Norges mest kjente fjellplatå. Preikestolen ved Lysefjorden i Rogaland rager 604 meter over havet og fungerer perfekt som ståsted for en kamp på liv og død.

annonse

At platået er lagt til Kashmir i India kom kanskje som en skuffelse på mange nordmenn , men desto mer oppløftende er det så hvordan regissør Christopher McQuarrie klarer å få den karakteristiske fjellformasjonen til å gli inn som en del av naturen i Nord-India.
For de som liker turistattraksjoner, kan i tillegg til Preikestolen også Triumfbuen, Eiffeltårnet og London Eye ses i filmen.

Tom Cruise er blant Hollywood høyest betalte skuespillere, men gudene skal vite at han jobber hardt for lønna i siste Mission Impossible. Foto: United International Pictures

Tom Cruise er selv Tom Cruise når han spiller på film. Det er litt påfallende at han bestandig skal spille verdensmestere, men herre jemini hvor han mester disse adrenalinfylte rollene til fingerspissene. I en alder av 56 år løper, hopper, spretter og slår han som en 27-åring kunne misunnet han, og klarer stadig å overgå tidligere bragder. I rollen som Ethan Hunt er han verdens mest iherdige – og mest risikoglade – etterretningsagent. Noen av stuntene gjør han selv også, som å hoppe fra bygning til bygning i London. Ikke vet jeg, men det ser forferdelig vondt ut når han lander for lavt og tryner i betong. Og ja, det øker blodpumpen og gir ekstra innlevelse. McQuarrie, Cruise og co. er svært dyktige til å krydre action-måltidet med noen spenstige overraskelser her og der.

At Tom Cruise er dyktig skuespiller er det ingen tvil om, men privatlivet hans vet man lite om. Faktisk møtte undertegnede Tom Cruise i Roma for noen år siden og det var imponerende å registrere hvor lite han egentlig ga av seg selv. Det meste han lirte av seg var selvfølgeligheter. Foto: United International Pictures

Gjennom Paris’ gater får vi noen heftige bilscener. Ikke bare trøkker Tom Cruise motorsykkel-gasspedalen helt nedi asfalten, men det er også flere stilige scener med div. kjøretøy. Koreografien sitter som en kule. Helikopterscenene spares til slutt. Faktisk er dette de råeste chopper-scenene jeg har sett siden krigsfilmen Black Hawk Down (2001). Fallskjermhopping fra 25.000 fot er til å få høydeskrekk av

Og så var det handlingen da! Denne gangen må MI-teamet få tak i plutonium som har havnet i klørne på terroristgruppen The Apostles. Nei da, det er ikke veldig originalt, men det fungerer absolutt godt nok i forhold til premisset, som egentlig er å vise action på mest mulig spektakulært vis i to og en halv time.

annonse
Med bart ser Supermann-skuespiller Henry Cavill straks mer skurkete ut. Foto: United International Pictures

De fleste karakterene kan nok summeres opp i en setning. Men det tilgir man lett i en såpass leken høyoktan-actionfilm. Mens Tom Cruise gjør sprek ekstremsport-action, har Ving Rhames en stoisk, jordnær stil. Rebecca Ferguson og Michelle Monaghan er filmens pene fjes, og Henry Cavill (mest kjent som Supermann) har anlagt bart og overbeviser som bad guy. Britiske Simon Pegg står for humoren, skjønt nordmenn vil nok trekke mer på smilebåndet av Kristoffer Joner. Å se den kjente nevrotiske skuespilleren fra Stavanger som halvgal norsk atomforsker er unektelig morsomt, men joda, han gjør en bra jobb som skurk, skjønt navnet Nils Debruuk høres vel ikke påfallende norsk ut? Faktisk kunne Joner gjerne blitt tildelt mer screen-time.

Om jeg skal sette finger’n på noe annet, så er det at 147 minutter med heseblesende action blir litt vel mye, men det er god valuta for pengene!

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon