Ap leder Jonas Gahr Støre sammen med AUF-leder Mani Hussaini på M/S Thorbjørn på vei til Utøya. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Hvordan Per Sandberg (Frp) snakker om forholdet til en norsk-iraner og ansvaret for sikkerhet på reise er ikke tillitvekkende, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Dette er en veldig alvorlig sak. Jeg mener den er blitt bagatellisert først av Per Sandberg, men også av Erna Solberg, sier Støre til NTB.

Han mener Irans etterretningstjenesten er i «eliteserien» når det gjelder å bryte seg inn i andre lands datasystem.

annonse

– Dette er en ny type sikkerhetstrussel: Aggressive etterretningstjenester som jobber for å påvirke og stjele data. En statsråd som spiller det ned og nærmest ironiserer over det, er ikke tillitvekkende, sier Støre.

Formaninger

Han er ikke bare bekymret for den risikoen Sandberg har utsatt Norge for, men også for at fiskeriministeren og statsministeren toner ned viktigheten av denne typen sikkerhetstrusler. Han minner om at folk i både utenrikstjenesten, Forsvaret og næringslivet får formaninger om å sikre mobiltelefoner og datanettverk. Da er det negativt at en statsråd toner ned viktigheten av det, påpeker Støre.

Ingen sikkerhetsklarering

Ap-lederen trekker også fram at offentlige ansatte har mistet sikkerhetsklareringen fordi de har en ektefelle fra et land med aktive etterretningstjenester.

annonse

– Vi stortingsrepresentanter og statsråder har ikke sikkerhetsklarering. Det er basert på tillit. Måten Sandberg har omtalt både sitt forhold til en norsk-iransk kvinne og sitt ansvar for sikkerhet på reise, er ikke tillitvekkende, sier Ap-lederen.

Han vil imidlertid ikke ha noen mening om Solberg kan ha tillit til Sandberg:

Arbeiderpartiet på Stortinget har stilt statsministeren spørsmål om saken som Solberg må besvare skriftlig innen midten av neste uke.

(©NTB)

[email protected]

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon