Tittelen på boken er «Tio tusen miljarder – lånekalas i folkhemmet».
Boken handler om usunne tegn i folkhemmets økonomi og en pågående skjønnmaling av Sverigebildet fra makteliten. Sverige har det siste decenniet opparbeidet seg en enorm gjeld, av mange økonomer til og med kalt «gjeldsbonanza». Den private sektoren (husholdninger og bedrifter) har økt gjelden så kraftig at Sveriges private gjeld nå er blant verdens høyeste. Sverige har følgelig bygget sin oppskrytte velferd på kreditt.
Dette har skjedd parallelt med en ekspanderende boligboble og sentralbankens ukontrollerte trykking av penger. Andre negative momenter som Sanandaji peker på i svensk økonomi er svak vekst i økonomien, finansieringsgapet i kommunesektoren, manglende ressurser i sosial sektor, overbelastning i helse og omsorg, et pensjonssystem som svikter og de økende konfliktene i innvandrerområder, som igjen tapper statskassen for enorme summer.
Den svenske sentralbanken har satt seddelpressen på høyhastighet og pumper penger inn i økonomien i et forsøk på å stimulere til enda mer pengebruk og investeringer i næringslivet. Det er ikke lenge siden Aftenposten kalte dette «Ellevill lånefest hos svenskene». https://www.aftenposten.no/okonomi/i/y4dJ/Ellevill-lanefest-hos-svenskene
Samtidig skjønnmales Sverige av makteliten og gammelmedia, og myten resirkuleres om en «urstark» økonomi. Stefan Löfvens finansminister, Magdalena Andersson, brukte nylig en lignelse fra bilverdenen: «Svensk ekonomi är urstark, går lika bra och snabbt som en nyproducerad Tesla», mens Anders Borg, tidligere finansminister fra Moderaterna, påstår at «Sverige är nu Europas tigerekonomi». Statsstøttet media følger opp med Aftonbladets parole: «Sluta oroa dig – det går hur bra som helst för Sverige», mens Expressen tidigere har kalt Sverige «bäst av världens ekonomier». Slik fores det svenske folket med løgner om det blå-gule samfunnet, som om politikerne har funnet en unik formel. Mens sannheten er at de prøver ut løsninger som for lengst har havnet på historiens skraphauger.
Men det nærmer seg et riksdagsvalg, tvilen brer seg og spørsmålet stilles oftere enn noen gang: – Det må være noe fundamental galt med Sveriges system?
Et interessant poeng er at forfatteren har finansiert boken via «crowd funding», som kalles «gräsrotfinansiering» i Sverige. Les mer om finansieringen av boken her: https://www.kickstarter.com/projects/2079803541/tio-tusen-miljarder-lanekalas-i-folkhemmet?ref=nav_search
Med boken «Tio tusen miljarder – lånekalas i folkhemmet» ønsker nasjonaløkonomen Tino Sanandaji å analysere det svenske samfunnet på en grundig måte, for å påpeke årsaker, fremfor alt når det gjelder boligmarkedet og svenskenes enorme gjeld. Det sitter mange i det overregulerte svenske samfunnet som skulle ønske de kunne kneble denne frittalende forfatteren og økonomen. Löfven har sikkert en tenke-tank som pønsker ut noe som handler om begrensning av ytringsfriheten, det er jo det som skal redde Sverige som elitenasjon.
Et spørsmål som mange stiller seg: Hvilken innvirkning får boken på det svenske valget?