Bilde av den mektige lederen i den iranske revolusjonsgarden (IRGC), Hossein Salami , datert 18. september 2016. Foto: AFP/ KHAMENEI.IR / HO(Foto: KHAMENEI.IR / AFP)
annonse
annonse

Demonstrasjoner har funnet sted i Iran i hele år, men skal ha intensifiert seg i løpet av den sisten uken. Flere demonstranter fra flere samfunnslag enn tidligere har tatt til gatene i diverse byer for å protestere mot høy inflasjon og økonomiske problemer.

På tirsdag tok dramaet en ny vending da en talsmann for den mektige iranske revolusjonsgarden (IRGC) gikk offentlig ut og kritiserte Irans president Hassan Rouhani for å ikke gjøre nok for å løse landets økonomiske problemer.

Flere eksperter sier nå at situasjonen for myndighetene er svært alvorlig: Hvis ikke det regjerende presteskapet klarer å snu situasjonen i tide, kan det få alvorlige konsekvenser for den politiske legitimiteten til presteskapet i den islamske republikken.

annonse

Økonomisk krisestemning, skyhøy inflasjon og demonstrasjoner

Iran har lenge slitt med økonomiske problemer og skyhøy inflasjon, men situasjonen har forverret seg betraktelig bare i løpet av 2018. Siden januar har landets myntenhet, rialen, stupt voldsomt i verdi blant pengevekslere på det svarte markedet. Ifølge Radio Free Europe/Radio Liberty, var en dollar verdt 122 000 rial i begynnelsen av august mot 43 000 rial på begynnelsen av året – et fall på over 50 prosent!

Denne drastiske nedgangen regnes som hovedgrunnen til at protester nå har bitt seg fast i minst ti iranske byer siden tirsdag – blant annet i Mashhad, Karaj, Shiraz og hovedstaden Tehran. Demonstrantene har ropt slagord som “Vi vil ikke ha høye priser, inflasjon,” “dette er en blodig måned, mullahene faller” og “vår fiende er her, de [Irans ledere] lyver når de sier at det er Amerika.” Flere demonstranter krevde også handling mot «økonomiske korruptere,» og det skal ha oppstått sammenstøt i flere byer mellom styresmaktene og demonstranter, ifølge Radio Free Europe/Radio Liberty og Voice of America.

annonse

Analysefirmaet Geopolitical Futures (GF) mener at de nåværende demonstrasjonene skiller seg fra tidligere demonstrasjoner som først og fremst var dominert av studenter. Nå deltar i større grad vanlige borgere ettersom de sliter med å få mat på bordet, og fordi sparepengene deres blir raskt spist opp av en galopperende inflasjon.

Revolusjonsgarden helgarderer seg

Den iranske revolusjonsgarden (IRGC) er kjent som «beskytteren av den islamske revolusjonen.» Det er en veldig mektig institusjon i landet som opererer uavhengig av den iranske stat og regjering, og har stor innflytelse på flere aspekter i det iranske samfunnet. Garden skal blant annet kontrollere så mye som 60 % av den iranske økonomien.

Det er derfor viktig å merke seg når lederskapet i garden går offentlig ut og kritiserer Irans president, Hassan Rouhani, for ikke gjøre nok for å få orden på landets økonomiske problemer. I et åpent brev datert 31. juli i år og publisert i det IRGC-kontrollerte nyhetsbyrået Tasmin News Agency, krevde generalmajor Mohammad Ali Jafari at Rouhani måtte ta «revolusjonære handlinger» for å få bukt på den skyhøye inflasjonen i landet.

Ifølge GF, er det ikke klart hva garden ønsker å oppnå når den krever at Rouhani foretar «revolusjonære handlinger.» Analysefirmaet mener derimot at det er sannsynlig at IRGC ønsker å distansere seg fra Rouhani og få fokus vekk fra sin egen rolle i styringen av den iranske økonomien.

GF konkluderer med at IRGC sannsynligvis forbereder seg på et utfall hvor iranske styresmakter må kalle inn garden for å rydde opp i gatene og gjenopprette orden. GF sier likevel at protestene fortsatt er for små i omfang til å kunne true regimet, men at dette fort kan forandre seg hvis ikke regjeringen får kontroll på den økonomisk vanskelige situasjonen relativt raskt.

annonse

Presteskapet ut – militæret inn?

Ifølge ekspertene Dror Michman and Yael Mizrahi-Arnaud i tenketanken Brookings Institution kommer det ikke til å bli lett å få snudd den vonde trenden i den iranske økonomien med det første. Det er flere faktorer som begrenser den iranske regjeringens evne til å løse de mange utfordringene – inkludert: korrupsjon, et sykt banksystem, byråkratiske ineffektiviteter og grepet IRGC har over den iranske økonomien.

Denne analysen deles av den respekterte geopolitiske analytikeren Kori Schake fra den London-baserte tankesmien International Institute for Strategic Studies. Hun tror at de de enorme økonomiske problemene kommer til å fortsette i nær fremtid – som kan føre til  en delegitimering av lederskapets ideologi. Hun mener derfor at det iranske presteskapet burde være livredde for deres økonomiske utfordringer på kort sikt.

Hvis den interne økonomiske situasjonen ikke forbedrer seg, frykter Schake at den svært mektige lederen i IRGC, Qassem Suleimani, kan komme til å overta makten i landet. Da vil Iran i så fall ende opp som et militærdiktatur. En slikt utfall kan få store geopolitiske konsekvenser for hele Midtøsten.

Schake begrunner dette med at selv om Iran har interne politiske problemer og store økonomiske vanskeligheter, har den islamske republikken aldri hatt større politisk innflytelse på andre land i Midtøsten enn den har i dag – i Syria, Irak, Libanon, Bahrain og Jemen. I og med at det først og fremst er IRGC som styrer Irans strategi i disse konfliktene, kan situasjonen eskalere ytterligere hvis revolusjonsgarden tar over regjeringsmakten i Iran.

«Dette vil være en mye verre situasjon [for vestlige interesser] enn vi har i dag,» konkluderer analytikeren.

 

Les mer:

Radio Free Europe/Radio Liberty. Iranian Cities Again Hit By Protests Over Currency Drop, Economic Woes, 2. august, 2018.

Voice of America. Iran Protests Spread to 10 Cities in Widest Unrest Since January, 2. august 2018.

Geopolitical Futures. Preparing for the Worst in Iran, 31. juli, 2018.

Tasmin News Agency. IRGC Calls for Iran Administration’s Action on Economic Woes, 31. juli, 2018.

Dror Michman og Yael Mizrahi-Arnaud. Brookings Institution. Iran’s dire, yet (for now) navigable straits, 25. juli, 2018.

War On The Rocks PODCAST: THE 100TH EPISODE: IS A MAJOR WAR COMING? 31. juli 2018.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon