Sommerlandskap nord på Island. Foto: Solveig Vikene / SCANPIX
annonse

Rogalendingen Marius Fuglestad er glad i å ferdes i villmarken, og i fjor ble han tidelt hedersprisen Årets Eventyrer 2017, under Ekspedisjonsfestivalen 21. oktober. Fuglestad har blant annet vært ekspedisjonsleder da han sammen med to venner padlet hele Yukon River i 2017, en 3200 km lang tur. Reisefølget ble dermed de første nordmennene som har padlet Yukon River i sin helhet.

Nylig kom Fuglestad hjem fra sin siste ekspedisjon til Island. Til Resett forteller eventyreren at han hadde forventet at det islandske landskapet skulle by på noe større utfordringer, men at han har opplevd en helt unik natur som kun finnes på Sagaøya, og at turen likevel var svært krevende.

Foto: Privat/Hentet fra mariusfuglestad.com

– Jeg kom hjem onsdag i forrige uke. Det ble en spontan tur. Vanligvis tar det gjerne et år å planlegge en slik tur, men jeg brukte kun en uke. Jeg planla å slutte å snuse på turen, da snus er forbudt på Island. Så hadde jeg også med meg kvinnelig selskap.

annonse

Fuglestad gikk over Island, fra nord til sør. Han måtte bære med seg alt han trengte på turen, da det ikke var noe å oppdrive underveis.

– Det ble tungt. Sekken min veide opp mot 40 kilo. Så det ble en brå start, i tillegg til at jeg sluttet med snusen. Men snus glemte jeg fort, det gikk overraskende bra. Jeg gikk 3-4 mil per dag, og tenkte ikke på at jeg ville snuse. Etterhvert fikk jeg smerter i føttene, og byttet sko. De siste 17 milene haltet jeg sørover i crocs, forteller han.

Eventyreren forteller at hans kvinnelige ekspedisjonsfølge dessverre måtte kaste inn håndkleet etter dag seks.

– Hun hadde smerter i akilleshælen, og måtte gi opp. Da mistet jeg også noe av motet, da litt av poenget med turen var å introdusere henne for langturer, og gi henne mersmak.

Fuglestad fortsatte imidlertid, og forteller om den helt spesielle naturen han har reist gjennom.

– Naturen er veldig unik, variert og uberørt. Jeg har sett vulkaner, isbreer, varme kilder, lavaørken, grønne enger og fjell. Det startet i nord med jordbrukslandskap, gårder og hester. Så bar det opp i fjellet, de islandske høylandet. Å dra på langtur slik krever mye motivasjon, da man fort kan bli lei. Noe av det mest krevende er å krysse elevene. Du får vann opp til magen, og det er en svært kald fornøyelse, forteller han.

annonse
Foto: Privat/Hentet fra mariusfuglestad.com

– Så begynte nedstigningen, og jeg kom ned fra høylandet. Det var grønt og frodig, og jeg så spektakulære fossefall, og kom i godt humør. Det er den tøffeste turen jeg har gått, både fysisk og psykisk. Jeg fikk jobbe med hodet mitt rett og slett. Det var gøy å krysse Europas nest største øy. Men det var faktisk færre utfordringer enn jeg hadde tenkt.

Ekspedisjonen varte i 14 dager, og Fuglestad har vandret om lag 390 kilometer på Sagaøya.

Marius Fuglestad har gått Norge på tvers, han har blant annet besteget Europas høyeste fjell Gora Elbrus i Kaukasus, og Afrikas høyeste fjell Kilimanjaro. Det er kun to år siden han for alvor begynte med slike ekspedisjoner.

– Jeg har alltid vært opptatt av naturen, og det å benytte meg av den. Så ville jeg utfordre meg selv, og begynte gradvis. Så bare ballet det på seg. Drømmen er å kunne leve av det.

– Hvordan kan man gjøre det?

annonse

– Man driver enkeltmannsforetak, gjør oppdrag for sponsorer, holder foredrag og organiserer turer. Jeg skal bli guide fra og med neste år, og skal for eksempel guide en ekspedisjon til Elbrus, som jeg jeg har besteget før.

Foto: Privat/Hentet fra mariusfuglestad.com

Fremtiden vil dessuten by på flere utfordringer for eventyreren Fuglestad.

– Det blir flere utfordringer i høyden på meg, da jeg også skal til Nepal og til Himalaya, og opp i 6100 meters høyde. Fjellene i Himalaya er særlig utfordrende, da de ligger over to kontinentalplater som møtes, der India møter Eurasia, noe som skaper ubalanse i jordskorpen og fører til naturkatastrofer, for eksempel jordskjelv.

På Marius Fuglestads hjemmeside kan man lese mer om turen til Island, samt om hans andre ekspedisjoner. Du finner ham også på Facebook og Instagram.

Han kan varmt anbefale Island, som passer godt for den som vil prøve seg på ekspedisjon for aller første gang.

– Island har så til de grader levert. Et land av kontraster, en eventyrøy helt utenom det vanlige, som har gitt meg opplevelser for livet, avslutter eventyreren fra Sandnes.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.