Illustrasjonsfoto: Shutterstock/ Nikonorov photo
annonse
annonse

Nylig publiserte Sverigedemokratene filmen «Ett folk, ett parti», en avsløring av det svenske sosialdemokratiets autoritære og rasistiske fortid, på Youtube. Dette har visse krefter åpenbart oppfattet som truende, og filmen har ifølge opplysninger på nettet flere ganger blitt fjernet fra nettstedet.

«Ett folk, ett parti» er åpenbart en del av den svenske valgkampen. Sverigedemokratene har gang på gang – ikke minst av sosialdemokratene og venstresiden – blitt beskyldt for å være et naziparti, og nå slår partiet tilbake med en film som viser sosialdemokratiet som et autoritært og rasistisk parti.

Ikke alt i filmen er like overbevisende. Filmen er en salig blanding av en mengde temaer, alt fra de svenske sosialdemokratenes bekjennelse til rasehygiene til den sosialdemokratiske svenske regjeringens unnfallende politikk overfor Hitler-Tyskland under annen verdenskrig. Viktige opplysninger forties, for eksempel at den forsiktige, for ikke å si feige svenske politikken overfor Tyskland under annen verdenskrig, som hadde tverrpolitisk støtte, var diktert av et ønske om ikke å bli dratt inn i krigen, og ikke et uttrykk for ideologisk sympati med naziregimet fra sosialdemokratenes side. Utsagn i taler og avisartikler fra begynnelsen av 1900-tallet brukes til å diskreditere personer som flere tiår senere ble sosialdemokratiske statsråder.

annonse

Det filmen på en overbevisende måte dokumenterer, er sosialdemokratiets autoritære side. Sosialdemokratene drømte om å skape det sosialistiske samfunn, altså et perfekt samfunn der alle er lykkelige og det er overflod på alt mennesket trenger. De trodde på massen, og ikke på enkeltindividet. De drømte om å skape det nye, sosialistiske mennesket. Og de trodde på vitenskap. Gitt disse forutsetningene var det knapt til å undres over at sosialdemokratene ønsket å kvitte seg med det de betraktet som asosiale elementer, det være seg borgerlige parasitter som levde av aksjeutbytte og renteinntekter, eller individer som hadde så lav intelligens og arbeidskapasitet at de ikke var i stand til å arbeide til fellesskapets beste og dermed utgjorde en belastning for samfunnet.

Mye i filmen omhandler svenske forhold og er trolig av mindre interesse for norske seere. For eksempel avsløringene av ledende svenske sosialdemokraters utilslørte antisemittisme, som kan tilbakeføres til en generell antisemittisme som utvilsomt var langt sterkere i Sverige enn i Norge.

Avsløringene av den autoritære siden ved det sosialdemokratiske prosjektet, derimot, burde utløse refleksjon også hos et norsk publikum. Sinnslidende personer ble stuet vekk i fengselslignende institusjoner, lobotomert og sterilisert også i Einar Gerhardsens Norge. Løsgjengere ble kastet i fengsel. Taterne ble tvunget til å leve som resten av befolkningen. Samene ble fornorsket. I den grad dette utløste kritikk, kom den fra uavhengige intellektuelle som Jens Bjørneboe og fra en og annen liberal borgerlig urokråke, ikke fra trauste sosialdemokrater.

annonse

Folk får selv gjøre seg opp en mening om «Et folk, ett parti». Her er lenke til filmen:

https://www.youtube.com/watch?v=eUx1ayTTOUs

Filmen kan igjen ha blitt slettet. Men i så fall får man lete den opp på Youtube – der den tilsynelatende stadig slettes og republiseres – eller andre steder på nettet. I vår digitale tidsalder er det heldigvis vanskelig å undertrykke ubehagelige meninger og avsløringer!

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon