Folk kjøler seg ned i byen Vitoria, Nord-Spania, lørdag 4. august, 2018. (AP Photo / Alvaro Barrientos)
annonse

Brannfolk i Portugal kjemper mot skogbranner mens deler av landet setter nye temperaturrekorder. I Frankrike er fire atomreaktorer stengt på grunn av høy varme.

Gradestokken i Portugals hovedstad Lisboa steg til rekordhøye 44 grader lørdag, opplyser meteorologer i landet. Den gamle rekorden på 43 grader var fra 1981.

Varmest har det imidlertid vært i Alvega, lenger inn i landet. Her er det målt 46,8 grader.

annonse

Samtidig med hetebølgen pågår det en skogbrann i Monchique i den sørlige delen av landet. Her må nærmere 800 brannfolk kjempe mot flammene i stekende hete.

Høye temperaturer og vind gjør det vanskelig å få situasjonen under kontroll.

Døde av heteslag

Hetebølgen har også rammet Spania og Sør-Frankrike, og sør i Spania ble det lørdag målt 44 grader.

annonse

Minst tre mennesker har dødd av heteslag i landet i løpet av uken. Også i den spanske provinsen Badajoz pågår en skogbrann, men den skal nå være under kontroll.

I Frankrike var lørdagen den varmeste dagen siden den dødelige hetebølgen i 2003. Den gang omkom flere tusen mennesker, mange av dem eldre som bodde alene.

Det er sendt ut hete-varsel i 67 av 101 franske fylker, og det ventes temperaturer rundt 40 grader i den sørlige delen av landet.

Varmt kjølevann

Fire franske atomreaktorer var fortsatt stengt lørdag, siden det ikke er mulig å bruke vann fra lokale elver til å kjøle reaktorene. Vannet er rett og slett for varmt.

Også Nord-Europa og Skandinavia har opplevd ekstremt høye temperaturer i sommer. I flere land er jordbruket hardt rammet, og i Nederland har tørke gått særlig hardt ut over mais og poteter.

Det advares om at den dårlig potethøsten kan true landets produksjon av pommes frites – en svært populær rett i Nederland.

I forrige uke ble det varslet at den europeiske varmerekorden kunne bli slått under hetebølgen nå. Det har så langt ikke skjedd, og rekorden på 48 grader fra Aten i 1977 står fortsatt.

(©NTB)

annonse

NTB-AFP

are.foli@ntb.no

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse