OSLO 25. august, 2016. Fritt Ord viser filmen "JIHAD : A story of the others" med påfølgende debatt om ekstremisme og radikalisering. Fra v. regissøren av filmen Deeyah Khan, britiske imam Alyas Karmani og professor Tore Bjørgo (Politihøgskolen og NUPI). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ekstremismeforsker Tore Bjørgo tror at mentorordningen som fremmedkrigere får tilbud om, kan virker på en del, men ikke på alle.

annonse

– Man kan ikke regne med at alle fremmedkrigere bryter med radikale miljøer. Det finnes ingen mirakelmedisin, sier Tore Bjørgo, som leder Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo, til Aftenposten.

annonse
annonse

Sammen med Tina Wilchen Christensen har han skrevet rapporten « Hvordan håndtere hjemvendte fremmedkrigere og andre syriafarere? ».

Bjørgo mener det er god grunn til å tro at mentorordningen fremmedkrigere får tilbud om, virker på en del, men ikke på alle. Han viser blant annet til en nederlandsk studie som viste at av 12 fremmedkrigere som hadde sonet, hadde avradikaliseringsprogrammet god effekt på halvparten. En tredel reiste tilbake til Syria etter soning.

– Hvis man har det som utgangspunkt at det er en skandale at noen reiser tilbake, så er det fullstendig urealistisk, sier Bjørgo.

Vanlig tilbakefallsprosent for straffedømte internasjonalt er minst 50 prosent. I Norge er det ned mot 20 prosent.

På midten av 90-tallet ledet Bjørgo et exit-program for høyreekstremister. Kompetansen derifra er ikke blitt vedlikeholdt, men han tror erfaringen som finnes i Norge er tilstrekkelig.

– Vi har folk som har jobbet med kriminelle, med solid teoretisk kunnskap som kan veilede kommunene, sier han.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.