Illustrasjonsbilde. (AP Photo/Richard Drew)
annonse

Seks mennesker er pågrepet i Venezuela etter det regjeringen slår fast var et mislykket droneangrep på president Nicolás Maduro.

annonse
annonse

Innenriksminister Luis Reverol beskriver hendelsen som et terrorangrep og de pågrepne som terrorister og leiemordere.

annonse

To eksplosjoner ble utløst nær en militærparade hvor Maduro talte i Venezuelas hovedstad Caracas lørdag. Maduros regjering sier presidenten og landets øverste militære ledere ble forsøkt angrepet med droner utstyrt med eksplosiver.

– Dette var et forsøk på å drepe meg, sa en tydelig rystet Maduro etter hendelsen.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Han advarer om at myndighetene vil være nådeløse i sin behandling av gjerningsmennene. Forsvarsminister Vladimir Padrino López leste søndag opp en erklæring fra landets militære hvor de lover ubetinget lojalitet overfor Maduro.

Venezuelanske opposisjonsledere frykter på sin side at regjeringen skal bruke det antatte attentatet som en unnskyldning for å undertrykke opposisjonen.

– Krasjet i bygning

Sju soldater ble såret i eksplosjonene, og tilstanden er kritisk for tre av dem, ifølge myndighetene. Det er kommet motstridende opplysninger om hva som skjedde, og lokale brannfolk har hevdet at en gassflaske eksploderte i en leilighet i nærheten av paraden.

Flere øyenvitner gir imidlertid beskrivelser av hendelsen som underbygger myndighetenes opplysninger.

En kvinne forteller til nyhetsbyrået AP at hun først hørte en kraftig eksplosjon, og at hun deretter så en drone som traff en bygning og falt i bakken. Så hørte hun en ny eksplosjon.

Et annet øyenvitne filmet dronen idet den krasjet inn i bygningen. Eksplosjonen som deretter ble utløst, skal ha startet en brann.

Anklager Santos

Maduro mener høyreradikale venezuelanere og ikke navngitte personer bosatt i Florida sto bak attentatet. I tillegg har han anklaget Colombias avtroppende president Juan Manuel Santos, som mottok Nobels fredspris i 2016, for å være involvert.

Venezuela og Colombia har lenge hatt et dårlig forhold, og Santos har i likhet med USA stemplet Maduro som en diktator. Santos uttalte nylig at Maduros «regime må falle».

Colombia avviser anklagene, og USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton forsikrer at heller ikke USAs regjering var innblandet.

Økonomisk krise

Forholdet mellom USA og Venezuela har vært anspent i flere tiår. I fjor sa president Donald Trump at han ikke kunne utelukke en «militær løsning» for å håndtere den kaotiske situasjonen i Venezuela.

Det oljerike landet befinner seg i dyp økonomisk krise, og over en million venezuelanere har forsøkt å flytte til nabolandet Colombia i løpet av halvannet år.

Tidligere har Maduro ofte anklaget USA for å planlegge kuppforsøk i Venezuela. Denne gangen har han nøyd seg med å rette pekefingeren mot ikke navngitte personer i Florida, hvor det bor mange eksil-venezuelanere.

– Jeg håper president Donald Trump er rede til å bekjempe disse terrorgruppene, sa Maduro etter eksplosjonene i Caracas.

Soldater i T-skjorter 

Mens Colombia på det sterkeste avviser Maduros anklager, har en tidligere ukjent venezuelansk væpnet gruppe antydet at den var delaktig i attentatet.

Gruppen som kaller seg «Den nasjonale bevegelsen av soldater i T-skjorter», har kommet med uttalelser hvor de bekrefter at droner med eksplosiver ble brukt mot Maduro.

Dronene ble angivelig skutt ned av soldater før de nådde fram til scenen hvor presidenten befant seg.

– Vi har vist at de er sårbare. Det lyktes ikke i dag, men det er kun et spørsmål om tid, skriver gruppa på Twitter.

(©NTB)

[email protected]

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.