Illustrasjonsbilde. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

En ny avtale mellom Norge og EU mer en dobler tollfri import av storfekjøtt fra EU-land. Bondelaget frykter at norske bønder vil rammes av konkurs.

– Avtalen treffer landbruket kraftfullt negativt i den situasjonen som nå utspiller seg, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag til Klassekampen.

Ytterligere 400 tonn skal inn på markedet allerede før jul. Når avtalen trer i kraft for fullt, økes den tollfrie importen med 1.600 tonn, til sammen 2.500 tonn storfekjøtt i 2019.

annonse
Frykter nedleggelser

Samtidig som importen øker, må mange bønder slakte ned besetningen grunnet fôrmangel etter tørken. Økt import vil øke konkurransen for norske bønder.

– Jeg kjenner til tilfeller der det er risiko for konkurs med tilhørende nedlegging av driften, sier Bartnes og tilføyer at det vil svekke norsk matproduksjon.

– Det er nå enda viktigere at forbrukerne leter etter matvarene merket «Nyt Norge» og sikrer at det er norske matvarer som settes på bordet.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det er galskap å øke importen nå.

– Vi vil ha et klart svar fra landbruksministeren på om han vil stoppe denne økte importen. Dette kan slå beina under livsgrunnlaget for bønder landet rundt, sier Moxnes.

Mener handel er løsningen

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) mener Bondelaget og Rødt sine uttalelser er langt over mål.

annonse

– De 400 tonnene som skal importeres før jul, er innenfor det importbehovet vi uansett har. Argumentasjonen deres tar utgangspunkt i at Norge er selvforsynt med storfekjøtt, mens vi i mange år har måttet importere. Så sent som i juni i år hadde vi anslag på at vi måtte importere 7.600 tonn storfekjøtt i år for å dekke behovet, sier Dale til NTB.

– Slik det er nå, er handel løsningen og ikke problemet, sier Dale.

(©NTB)

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon