En kvinne tente mandag røkelse ved et minnesmerke for ofrene for atomangrepet på Hiroshima. Foto: Yohei Nishimura / Kyodo News / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Hiroshima markerte mandag at nøyaktig 73 år er gått siden USA slapp en atombombe over byen. Minst 140.000 mennesker ble drept som følge av angrepet.

Byens ordfører Kazumi Matsui begynte sin tale med å beskrive de infernalske scenene som utspant seg etter at bomben eksploderte.

Deretter kritiserte han land som videreutvikler og utvider sine atomarsenaler i stedet for å ruste ned.

annonse

– Visse land fremmer skamløst en selvsentrert nasjonalisme mens de moderniserer sine kjernefysiske arsenaler, sa Matsui.

Han nevnte ikke landene med navn. Men både USA og Russland – som sitter på de aller fleste av verdens atomvåpen – har de siste årene jobbet med å modernisere våpnene.

Angrepet på den japanske byen Hiroshima var første gang atomvåpen ble brukt i krig. Den så langt siste gangen var USAs atomangrep mot Nagasaki noen dager senere, hvor rundt 70.000 mennesker ble drept.

annonse

USAs daværende president Harry Truman forsvarte angrepene med at de bidro til å få slutt på andre verdenskrig.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon