Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Valget i 2019 vil bli en triller i Agder, og spenningen vil nok vare til langt ut på valgnatten. Igjen kan KrF komme på vippen og bestemme om Agder skal gå i blå retning eller rød retning.

Tidligere fylkestingsvalgkamper har ikke klart å skape de helt store overskriftene, og valgdeltagelsen har vært deretter. KrF har ofte klart å ha en slags immunitet fordi ingen utenom SV og Rødt har turt å kritisere dem. Både Høyre, V, SP, AP og FrP har innsett at KrF er på vippen, og da må man oppføre seg for at de vil samarbeide.

Denne valgkampen håper jeg blir langt mer interessant og at man igjennom gode debatter klarer å skape folkelig engasjement. Jeg tror at skal man ha ikke-sosialistisk styre i Agder, så må Høyre, FrP og Venstre få flertall alene uten KrF. Et slikt flertall er også mulig, men det betinger at man tør ta et oppgjør med KrF, og ikke la dem slippe unna slik de alltid har gjort tidligere. Jeg har også et håp om at Senterpartiet velger ikke-sosialistisk side i Agder, men det gjenstår å se.

annonse

Min spådom er at KrF vil gjøre et dårlig valgresultat, og at AP vil gi dem et godt tilbud om samarbeid. I Agder fylkesting så er det mange gode posisjoner som AP kan forhandle bort for å tekkes KrF. Fire hovedutvalgsledere, Varaordførerverv, eventuelt Fylkesordførerverv hvis nødvendig. Hvis KrF velger side utfra hvilke verv og posisjoner de får, velger de rød side.

I Aust-Agder fylkesting samarbeider KrF med AP, og i Vest-Agder fylkesting med Høyre og FrP. I Kristiansand samarbeider KrF med FrP og Høyre, mens i Arendal og Mandal samarbeider de med AP og SV.  Så partiet KrF fremstår dessverre ikke som et stabilt ikke-sosialistisk parti man kan stole på i Agder. De eneste stedene KrF er klare på samarbeid er i Vennesla, der de samarbeider med AP, og i Kristiansand der de har samarbeidet med FrP og Høyre siden 2011.

Jeg syntes at det må kommuniseres tydelig ut til velgerne i Agder, at skal man ha stabilt og forutsigbart ikke-sosialistisk styre så er det Venstre, Høyre og FrP som må få flertall. Det jeg frykter er at man får en politisk valgkamp der ingen tør å kritisere KrF, og at KrF på valgnatten velger AP.

Det er min mening at KrFs oppslutning vil rakne hvis man er tøff med dem i valgkampen. De er et parti med mange svakheter, blant annet så har de ikke noe ideologi som tilsier at de skal gå i rød eller blå retning.

annonse

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon