Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Han var initiativtaker og medgründer av Facebook, som gjorde ham til milliardær i ung alder.

Må man nevne at Mark Zuckerberg er jøde? Ja, fra mitt ståsted som forlegger synes jeg det er riktig. At han også har kalt seg ateist påvirker ikke genene.

Det faktum at Zuckerberg er jøde gir ham et spesielt ansvar for den virksomheten han driver, et sosialt medium av dimensjoner, som angår oss alle, hver dag. Facebook ble lansert i 2006 og er i dag verdens største sosiale medium, tilgjengelig på mer enn 200 språk og og med mer enn 2 milliarder aktive brukere.

annonse

Facebook inviterer til å dele meninger av alle slag og påvirker hele menneskeheten. Det hjelper ikke å si at Zuckerberg gjør som han vil, fordi han eier selskapet. Han er avhengig av myndigheters goodwill for å lykkes, og vi ser til vår forskrekkelse at han lar seg presse av myndigheter, politikere og gammelmedia til å sensurere meninger og til å straffe annerledes tenkende. De fleste av oss tenker at det må handle om grådighet og ambisjoner –  etnisitet teller ikke i denne sammenhengen.

Facebooks virkelighetsverden skal defineres og godkjennes av det offentlige og av eliten i samfunnet, og kun den korrekte utgaven skal formidles. Det er dette Mark Zuckerberg sier ja til, og som er skremmende. Ytringsfriheten ofres og vi sitter igjen med et sensurert samfunn.

Noen på bakrommet, minst 10 tusen personer iflg. Googles, skal overvåke innhold og jobbe med sensur på Googles plattformer, helt skjermet for innsyn, og de skal bestemme hva som er sannhet og hva som skal sensureres. De er tildelt monopol på sannheten. Akkurat som i Sovjetsamfunnet og i DDR.

annonse

Hvorfor står ikke Zuckerberg opp for den historien Holocaust lærte oss alle, og som aldri skulle gjenta seg? Det er forunderlig, og det må kunne karakteriseres som skammelig.

Som forlegger er jeg opprørt. Kanskje har jeg utgitt  så mange som 20 dokumentariske bøker om Holocaust og undertrykkelser av det jødiske folk. Derfor blir jeg oppriktig lei meg når jeg opplever at en etterkommer av dette folket, en jøde,  ikke har lært noe som helst.

Sensur og  knebling av meninger – et angrep på selve  ytringsfriheten, er jo i dagens utgave det samme som nazistene i Tyskland drev med, og det skjedde også i Norge under krigen. Og et slikt system anno 2018 står jøden Mark Zuckerberg for.

Vi forleggere som har hyllet Stefan Zweig, Isaac B. Singer og andre jødiske forfattere for deres bidrag til frihetsidealer, sitter forundret og indignerte og ser hva Zuckerberg  holder på med. Han lar seg presse. Hvorfor har han ikke sagt: ”­ Jeg er jøde og for meg er ytringsfriheten mitt folks kamp, som nazistene ikke greide å ødelegge”.

Bare tanken på at en gründer av jødisk opprinnelse følger nazistenes oppskrift på å kneble sitt eget folk er absurd og tragisk.

Mark Zuckerberg har åpenbart ikke lært noe av Holocaust, nazistenes drap på ytringsfriheten og de grusomme forfølgelsene. Har han aldri lyttet til sitt folk?

Jeg husker godt den dagen Jo Benkow kom bort til meg under lanseringen av Holocaust-boken på Hjemmefrontmuseet. Han var tydelig rørt.

– Takk for at dere bryr dere om jødenes skjebne, sa han.

annonse

Jeg oppfattet alltid Jo Benkow som en hedersmann som hadde lært av historiens forferdelige lekse. Mark Zuckerberg var ukjent på den tiden, men jeg tror Benkow ville ha følt at han var en skamplett for det jødiske folk.

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon