Illustrasjonsbilde. Foto: AFP/Jack Guez
annonse
annonse

Stort sett alle jeg snakker med har tillit til «den Gode og Rettferdige Staten». Svært få skjønner at vi har å gjøre med en lommetyv.

Statens verktøy er fiatvalutaen. Og her er hvorledes lommetyven opererer i det skjulte. Staten styrer valutaen og skaper inflasjon. Denne inflasjonen tjener staten på to måter:

1. Staten har store forpliktelser som reduseres i realtermer takket være inflasjon. Staten lover å betale 100 om ett år og forteller mottager at inflasjonen er 0 %. Men hvis reell inflasjon er 7 %, «sparer» staten 7.

annonse

2. Staten krever inn skatter, og skattene øker i nominelle termer med inflasjonen.

Hvis «lommetyven» hevder at inflasjonen er 2 %, mens den reelle er 7 %, så skjer det skjult konfiskasjon av 5 prosentpoeng. Men det merker ikke offeret.

På denne måten skjer det skjult konfiskasjon/beskatning takket være fiatsystemet og inflasjon.

En annen årsak til at staten vil kontrollere pengesystemet (og ikke tillate krypto), er behovet for å kontrollere folket. Når all fiatvaluta er elektroniske penger (sedler forbys), så har staten 100 % kontroll over folkets likvide midler. Et bankinnskudd kan da konfiskeres med et tastetrykk.

annonse

For hundre år siden sa Keynes at knapt nok én av en million mennesker skjønte inflasjonsmekanismen. Utsagnet er like aktuelt i dag.

Snart er inflasjonen i Venezuela 1 000 000 %. Det kan bare skje med fiat. Det kunne ikke skjedd med gull eller krypto. En nasjon er ødelagt. Kan det skje her? Ja, selvfølgelig. Vi trenger bare høy inflasjon (10 %?) for å velte Ponzi schemet i den vestlige verden.

Det er trist å lese debatter om fiat og krypto. Sistnevnte er alt hva fiat ikke er, og uten fiat og med kun krypto, kan ikke staten drive sin konfiskasjonsvirksomhet. Derfor ønsker man å hindre fremvekst av krypto.

Det er morsomt å lese om sentralbanker med planer om egen krypto. Så et sentralstyrt system skal forvalte en desentralisert valuta. Det er en selvmotsigelse og et umulig konsept.

Men sålenge folket tror på den «Gode Staten», vil svindelen fortsette. Man hyller lommetyven. Evnen til kritisk og selvstendig tenking er sterkt svekket.

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon