Palestinakomiteen skulle arrangere en «studietur» til Israel, men de fikk ikke innreise, og det selv om nordmenn ikke trenger visum. Dette reagerer redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle sterkt på, og fremmer følgende påstand om Israels beslutning:
– Det Israel gjør, er rett og slett dumt. Det maner frem et bilde av et land som låner metoder fra autoritære regimer for å hindre ubehagelig innsyn og skarp kritikk, og han tilføyer:
– Den formelle begrunnelsen finner vi i en lov den israelske nasjonalforsamlingen Knesset vedtok i fjor. Loven gir adgang til å nekte innreise for personer som offentlig tar til orde for boikott av Israel, israelske institusjoner eller av varer fra bosettingene på okkupert palestinsk område. Eller som jobber for organisasjoner med slike meninger.
Palestinakomiteen annonserer for studieturen på hjemmesiden:
– Støtter du palestinerne og er imot Israels okkupasjon og apartheidpolitikk? Bli med på solidaritets- og studietur og møt palestinere og deres organisasjoner.
De har også skrevet ned en lang liste over ting folk kan gjøre for å boikotte Israel, blant annet følgene:
– Melde deg inn i Palestinakomiteen i dag om du ikke alt er medlem
– Boikotte varer og produkter som lukter av okkupasjon
– Bli med i oppropet om akademisk og kulturell boikott
– Lage aksjoner mot selskaper, butikker som profitterer på Israels okkupasjon
– Bli med på faglig studietur til Palestina
Men Aftenpostens redaktør Harald Stanghelle ser på den saken med helt andre briller:
– Slik rammes svært mange av innreiseforbudet, selvsagt også nordmenn. Det er bare å se hva LO mener om boikott av varer fra nybyggerkoloniene på den okkuperte Vestbredden. Eller hva en del norske kommuner har vedtatt. For ikke å snakke om den aktuelle gruppen fra Palestinakomiteen.
Harald Stanghelle tror at boikotten etterhvert vil gi resultater:
– Men bruken av «adgangsvåpenet» er også avslørende for et Israel som ser at boikottbevegelsen er i ferd med å vokse seg stadig sterkere, spesielt i mange EU-land. Den kan på sikt komme til å utgjøre en økonomisk trussel fordi bevegelsens krav er at Israel må være villig til å avvikle det ødeleggende okkupasjonsregimet.
– I klartekst: Israel liker ikke sine skarpeste kritikere. Da skal disse også stenges ute fra å besøke landet. Altså en slags omvendt boikott, avslutter Aftenpostens redaktør Harald Stanghelle.
Implikasjoner
Stanghelle forklarer imidlertid ikke hvorfor Israel skulle (ha interesse av å) åpne dørene for norske aktivister med en klar anti-israelsk agenda. Han slår i hovedsak fast at de bør gjør det.
Det er heller ikke kjent om Stanghelle mener at lederne i en stat bør undergrave statens interesser ved å invitere inn og legge til rette for sine egne fiender. Enkelte mener jo at det er det europeiske land har gjort i en årrekke.