Pakistanske demonstranter brenner det danske flagget i protest mot publiseringen av karikaturer av Muhammed. Foto: AFP PHOTO/Arif ALI

For noen dager siden presenterte Aftenposten sin nye avistegner Marvin Halleraker. Han sier til egen avis at det er «lett å finne materiale for en satirisk tegner nå for tiden. Det er mye ufrivillig komikk i verden.» Men tegneren har som et utgangspunkt klare begrensinger på hva han vil kommentere på. Profeten Muhammed er ikke en av disse.

– Om du spør om jeg ville tegnet Muhammed, er svaret nei. Omkostningene er for store, sier han.

Spørsmålet ble brennhett rundt publiseringen av Muhammed-karikaturene til Kurt Westergaard i Jyllandsposten i 2005. Tegneren Lars Vilks er en annen som har karikert islam og som har blitt forsøkt drept og lever med konstant politibeskyttelse. I 2015 med satiremagasinet Charlie Hebdos lokaler i Paris angrepet og store deler av staben drept i et jihadistisk terrorangrep.

– Det er klart jeg ble skremt etter angrepet på Charlie Hebdo. Man vet ikke hva enkeltpersoner kan finne på, og det er ubehagelig. Likevel kan man få behov for å bevege seg videre, sier Halleraker.

På tross av dette påstår Halleraker at: «jeg føler meg fri».

– Jeg gjør min greie, punktum, sier han.

Hans greie er imidlertid ikke å utfordre islams fremvekst i Europa. Frykten rår.

Red.anm.: Denne artikkelen er ingen kritikk av Halleraker. Resett legger selv begrensninger på seg hva gjelder publisering av satire mot islam. Det skjer av hensyn til personellets sikkerhet.