BERLIN, TYSKLAND. 12. august, 2018. Sondre Guttormsen (Ski IL) under finalen i stav i friidretts-EM på Olympiastadion i Berlin søndag kveld Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sondre Guttormsen slettet Trond Barthels 22 år gamle norske rekord under stavfinalen i friidretts-EM søndag. Unggutten svingte seg over 5,75 på dramatisk vis.

Ski-gutten kom til lørdagens finale med en bestenotering på 5,61 meter. Den stammet fra kvalifiseringen i EM. Da Guttormsen svingte seg over 5,65 i andre forsøk søndag forbedret han sin egen rekord og hadde samtidig god klaring til lista.

Det ga grunn til håp om at stortalentet kunne utfordre Trond Barthels norske rekord på 5,72. Den ble satt helt tilbake i 1996.

Og Guttormsen tok rekorden i første forsøk på 5,75, men ikke uten dramatikk. 19-åringen, som fortsatt er junior, svingte seg med nød og neppe over lista, som ble liggende igjen å dirre.

– Jeg har ikke helt forstått det ennå at jeg har hoppet 5,75 og norsk rekord. Men det føles bra, smilte Guttormsen til NTB.

Gledestårer

Umiddelbart etter hoppet kom det opp at rekordhoppet likevel var underkjent som følge av at Guttormsen brukte hånden for å bidra til at lista ble liggende. Dermed ble glede snudd til skuffelse for Ski-gutten.

Sekunder senere kom så kontrabeskjeden om at dommerne hadde sett på hoppet på nytt og likevel godkjent det. Dermed var den nye norske rekorden et faktum.

– Først trodde jeg at jeg hadde klart det, men så sa de at jeg hadde vært borti med hånden. Det trodde jeg ikke at jeg hadde, men så oppdaget jeg på TV-bildene at jeg var det. Men så lenge du ikke aktivt prøver å legge lista på plass. Så kom arrangøren bort og sa at hoppet var gyldig, og da ble jeg veldig rørt, sa han.

TV-bildene viste en overlykkelig Guttormsen som felte gledestårer til tross for at stavkonkurransen på langt nær var ferdig.

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle hoppe 5,75 i mitt første EM. Det kom en tåre, og det var gledestårer. Jeg hadde trodd jeg skulle klare å ta den norske rekorden en gang, men ikke her, sa unggutten.

Stolt pappa

Også på 5,80 gjorde Guttormsen et godt forsøk, før han forsøkte seg én gang på 5,85. Det endte med riv. Dermed var konkurransen over for det norske håpet. 19-åringen hadde samtidig all mulig grunn til å være fornøyd med finaleinnsatsen.

Fasiten ble personlig rekord med formidable 14 centimeter.

Pappa Atle Guttormsen var stolt av sønnen.

– Dette var meget sterkt. Dette er kanskje den tøffeste stavkonkurransen som har vært med unntak av OL i Rio, og så går han inn og er én av gutta. Ser man på navnene foran ham, er det flere av de største i stavhistorien. Sondre har knapt vært med på et seniorstevne i Norge, sa han til NTB.

– Jeg trodde rekorden skulle komme til neste år. Trond (Barthel) har vel hatt den i 22 år og 22 dager eller noe sånn. Trond løftet rekorden fra 5,05 til 5,72, så Sondre er bare den andre norske rekordhaveren etter 5,05, tilføyde han.

Svensk sensasjon

Stavkonkurransen i Berlin ble for øvrig minneverdig på mange måter. Gullet gikk til den svenske 18-åringen Armand Duplantis. Han svingte seg over 6,05 og ble den første svensken i historien som brøt drømmegrensen på seks meter.

Sølvet gikk til russiske Timur Morgunov, mens den franske stjernen Renaud Lavillenie måtte nøye seg med bronse.

Guttormsen endte på delt sjetteplass.

(©NTB)

[email protected]

Bilde: td1402d4

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]