SVs partileder Audun Lysbakken i SV. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse

Prisen på matvarer og strøm har økt kraftig. Det, kombinert med en varslet renteøkning, gjør SV-leder Audun Lysbakken bekymret for mange barnefamilier i høst.

annonse
annonse

Tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen endte på 3 prosent, en oppgang fra 2,6 prosent måneden før, viste tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) fredag. Mat og strøm er av postene som trekker indeksen kraftig opp. Dette, kombinert med Norges Banks varslede renteøkning i september, gjør SV-leder Audun Lysbakken bekymret.

annonse

– De som nå etablerer seg med egen bolig og i arbeidsmarkedet, rammes av flere ting på én gang. Det er blitt avsindig dyrt å skaffe seg egen bolig, men de som klarer det, er veldig sårbare for renteøkninger. Færre får også tryggheten som ligger i en fast jobb. På toppen av dette kommer det ferske varslet om at prisstigningen skyter fart, som igjen øker risikoen for renteøkning, sier han til VG.

Lysbakken mener situasjonen fort kan bli dramatisk og at regjeringen må ta grep. Han foreslår å lage en «familiepakke» på fem milliarder kroner til økt barnetrygd, skattelette og lavere makspris i barnehagen.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Flere økonomer VG har snakket med deler ikke Lysbakkens oppfatning.

– Så lenge arbeidsledigheten holder seg lav og vi får en mye lavere renteutvikling enn det sentralbanken ser for seg, tror jeg dette kommer til å gå helt fint, sier Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken, til avisen.

Leder i Stortingets finanskomité, Henrik Asheim (H), mener en renteøkning kan bli en utfordring for noen, men mener regjeringen har tatt høyde for dette ved å stille strenge krav til bankene.

(©NTB)Sosi

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.