Grunnlegger av Infowars, Alex Jones, er utestengt fra Facebook. Foto: Skjermbilde Youtube.
annonse

Resett.no har skrevet flere artikler om sensuren av det kjente høyreorienterte, men til dels konspiratoriske, nettsiden Infowars, styrt av Alex Jones, som er kastet ut av flere sosiale medier. The New York Times har kommet på innside av beslutningsprosessen til Facebook, og kan avsløre at avgjørelsen ikke ble tatt av underordnede byråkrater, men av Facebook-eieren, Mark Zuckerberg, personlig. Sent søndag, etter å ha kommet tilbake til hotellrommet på en tur hjemmefra, tok Mark Zuckerberg en beslutning han hadde håpet å unngå, skriver den amerikanske avisen..

annonse

I flere uker hadde Facebooks konsernsjef og hans kolleger diskutert hva de skulle gjøre med Infowars, skriver The New York Times. Presset på Facebook for å gjøre noe med ham hadde intensivert etter at ledere ga en rekke vage og forvirrende svar til politikere og journalister om selskapets retningslinjer. Feilinformasjon fikk lov til å holde seg på plattformen, sa de, men hatefulle ytringer godtas ikke. Så noen brukere gravde opp og rapporterte gamle Infowars innlegg, og ba om å få dem fjernet med den begrunnelsen at de forherliget vold og inneholdt dehumaniserende språk mot muslimer, innvandrere og transseksuelle mennesker.

annonse

Men Alex Jones gir seg ikke så lett. Ifølge avisen har han millioner av tilhengere, et populært videoprogram, og president Trumps ører. Trump skal en gang ha fortalt Alex Jones personlig at hans rykte var «fantastisk». Forbud mot en slik fremtredende aktivist ville føre til politisk tilbakeslag, uansett hvor begrunnet handlingen var, fryktet Facebook-ledelsen. Derfor var situasjon ifølge The New York Times flyktig nok til at Zuckerberg engasjerte seg, ifølge avisens kilder. Alex Jones har tidligere kalt Facebook-gründeren for «genetisk manipulert psykopat», så sympatien var trolig ikke spesielt sterk i utgangspunktet.

Ifølge The New York Times har Zuckerberg alltid foretrukket smale prosessbeslutninger. Hans vurdering av Infowars tok form av en rekke tekniske politiske spørsmål. De inkluderte masserapportering av Infowars innlegg i form av en koordinert aksjon, en taktikk som er vanlig i online-trakasseringskampanjer. Ledere diskuterte også om Alex Jones Facebook-sider burde fjernes helt eller om man heller burde fjerne uakseptable innlegg etter hvert som de dukket opp.

Det var Apple som var først ute med utestengning av Infowar og Alex Jones. Infowars podcasts ble fjernet fra iTunes. Etter å ha sett denne nyheten søndagen sendte Zuckerberg ifølge New York Times et notat til sitt lag som bekreftet hans egen beslutning: Sidene ville bli tatt ned. I dagene som fulgte opplyste også andre plattformer – YouTube, Pinterest, MailChimp, og flere – at de forbød Infowars. Unntaket var Twitter, som bestemte seg for ikke å forby nettstedet eller Alex Jones.

annonse
annonse

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.