Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Del saken
 • 14
 •  
 •  
 •  
 •  

Den russiske ambassaden mener mangel på invitasjon til frigjøringsjubileet i Finnmark viser at Norge ikke er klar for å revitalisere det anspente forholdet.

Bakgrunnen er at forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) forrige uke sa til Klassekampen at Russlands president Vladimir Putin må gjøre seg fortjent til det, om han skal bli invitert til å delta på 75-årsmarkeringen for den sovjetiske frigjøringen.

– Norge er et lite land. Vi er ikke litt for folkeretten, vi er helt for folkeretten. Ansvaret for å vise at Russland tar folkeretten på alvor, ligger hos Vladimir Putin, sa han.

Det reagerer den russiske ambassaden på. De mener statsråden ikke representerer oppfatningen til de fleste nordmenn, som de mener fortsatt er takknemlige for Sovjetunionens innsats i frigjøringen.

«Uttalelsene viser nok en gang at den norske side ikke er klar til å revitalisere de bilaterale forhold og gir til og med rom for en videre forverring, hvis man bedømmer etter overlegen tone i ordbruk som ministeren tillot seg», skriv presseattaché́ Olga Kiriak ved den russiske ambassaden i en epost til Klassekampen.

Videre skriver hun at utsagnene «vekker harme» og at Russland «neppe ville latt seg uttale på en slik respektløs måte om representanter for den politiske ledelse i nabolandet, samme hva man måtte mene om dem».

2.122 sovjetiske soldater mistet livet under offensiven som Russland ledet an i frigjøringen. Markeringen finner sted i Kirkenes 25. oktober neste år.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 14
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]