SOS MEDITERRANEE / AFP) /

Malta går med på å la redningsskipet Aquarius legge til kai. De 141 menneskene om bord fordeles mellom Spania, Frankrike, Tyskland og Portugal.

I fire dager har det frivillige redningsskipet jaktet på et sted å legge til kai, men fram til tirsdag var svaret nei fra alle hold. Tirsdag ettermiddag gjorde imidlertid Malta kuvending og tilbød en havn i Valletta.

– Spania har samordnet en pioner-avtale med seks land for å fordele mottaket av menneskene på Aquarius. Spania vil ta imot 60 personer, skriver den spanske statsministeren Pedro Sanchez på Twitter.

Frankrike sier de vil ta imot like mange mens Tyskland vil ta ansvar for «inntil 50». Portugals regjering sier de vil ta imot 30 personer fra skipet. Landene har dermed totalt tilbudt seg å ta imot langt flere mennesker enn de 141 som i dag befinner seg på redningsskipet. Luxembourg skal også være en del av avtalen.

– Underernærte

Løsningen kom fire dager etter at de 141 migrantene og flyktningene ble plukket opp fra to båter utenfor kysten av Libya. Mange av dem kommer fra Eritrea og Somalia, ifølge hjelpeorganisasjonen SOS Méditerranée, som sammen med Leger Uten Grenser (MSF) drifter Aquarius.

– Det er 73 barn under 18 år om bord. Blant disse reiser 67 uten en forelder eller verge til å passe på dem, opplyste MSF.

Organisasjonen opplyser også at mange er svake og underernærte etter å ha levd under umenneskelige forhold i Libya. Aquarius befant seg rundt 50 kilometer fra Malta tirsdag ettermiddag.

Asylsøknader

Avtalen som Spania skal ha spikret tirsdag, er den femte i sitt slag mellom vesteuropeiske regjeringer siden Italia stengte sine havner for redningsskip i juni.

EU-kilder opplyser at de fem vertslandene skal sende tjenestemenn til Malta som skal behandle asylsøknader. De skal også identifisere eventuelle økonomiske migranter, som skal returneres til opprinnelsesland.

Aquarius er et av bare to redningsskip fra frivillige organisasjoner som fortsatt er i drift i det sentrale Middelhavet, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Det er andre gang Aquarius blir nektet å legge til kai både i Italia og Malta og må seile rundt i Middelhavet med migranter og flyktninger som ingen vil ta imot.

Sist det skjedde var i juni, da skipet hadde reddet 630 mennesker. Etter flere dager der EU-land ga hverandre skylden for situasjonen, fikk det til slutt legge til kai i Spania.

Korsika sa ja

Før avtalen kom på plass tirsdag, sa myndighetene i regionen Catalonia i Spania at de ville ta imot alle 141 fra Aquarius. Lokale ledere på den franske øya Korsika sa seg også villig til å ta imot skipet.

– Det er på tide at Europa våkner opp og at alle tar sin del av ansvaret. I mellomtiden, når det oppstår nødssituasjoner, er du nødt til å håndtere dem, sa Jean-Guy Talamoni, president i Korsikas folkevalgte forsamling, til BFMTV.

Også i byen Sete på det franske fastlandet sa havnesjefen ja til å la skipet legge til kai.

– Mitt forslag, og dette insisterer jeg på, har kun en humanitær dimensjon i henhold til den internasjonale havretten. Det er en forpliktelse å hjelpe mennesker i fare. Middelhavet er blitt en gravplass, sa havnesjef Jean-Claude Gayssot til Europe-1.

Så langt i år har over 1.500 mennesker druknet i Middelhavet på vei fra Nord-Afrika til Europa, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Samtidig har rundt 61.500 migranter og flyktninger kommet sjøveien til Europa, drøyt halvparten av de 118.000 som kom i samme periode i fjor.

(©NTB)