Arendal 14. august, 2018. Partilederdebatten under Arendalsuka 2018. Foto: Elisabeth Grosvold / NTB scanpix
annonse
annonse

SV varsler mulig mistillit mot regjeringen for manglende oppfølging av sikkerhetsarbeid. Det skader debatten, sier statsminister Erna Solberg (H).

– Det svekker saken at SV ikke ønsker å gå inn i denne runden og diskutere saken, sa Solberg på bakrommet etter at SV-leder Audun Lysbakken i partilederdebatten tirsdag kveld raslet med mulig mistillit som utgang på høringen om objektsikring i slutten av måneden.

Riksrevisjonens rapport om terrorsikring rettet alvorlig kritikk mot regjeringen før sommeren.

annonse

– Solberg skal få en sjanse. Men da må hun være langt mer ydmyk enn det jeg hørte i debatten. Det er provoserende at hun etter den knusende rapporten fortsetter å bare skryte av regjeringens arbeid, sier Lysbakken til NTB.

– Bortforklaringer

Ap-leder Jonas Gahr Støre fastslo at Riksrevisjonens rapport konkluderer med at liv og helse står i fare fordi regjeringen ikke har sikret vitale bygninger, infrastruktur og installasjoner godt nok.

– Solberg sa for ett år siden at dette var på stell. Nå mener jeg hun sminket på sannheten den gangen, sa Støre i debatten.

annonse

Om SVs mulige mistillitsforslag, sier Støre at det er for tidlig å konkludere, selv om saken er meget alvorlig.

– Mange av svarene bortforklarer og bagatelliserer. Riksrevisjonen kommer med en lang rekke alvorlige vurderinger. Solberg må gi en god og akseptabel forklaring. Hvis ikke, må vi vurdere alle mulige utfall, sier Støre til NTB.

Hevder feilsitat

I debatten angrep statsministeren Støre tilbake for å feilsitere henne på å ha sagt at «alt er på stell».

– I hver runde har jeg sagt at vi har gjort mer, men at vi ikke er i havn og at dette kommer til å ta tid for dette er store byggeprosjekter. Men regjeringen har fra dag én brukt mye tid og penger og krefter på å løfte beredskapen, sa Solberg.

Hun pekte også at det pågår flytting av flere enheter i Forsvaret, og at det ikke er fornuftig å gjøre millioninvesteringer på steder som ikke skal brukes i fremtiden.

– Her er vi ikke enig i Riksrevisjonens kritikk, sier hun til NTB.

Sandberg-saken

Lysbakken trakk en parallell til Sandberg-saken, som han mente var illustrerende for regjeringens sikkerhetskultur.

Under et arrangement rett før partilederdebatten sa Sandberg at det var pressens hardkjør mot kjæresten Bahareh Letnes som førte til at han – etter eget ønske – valgte å gå av som statsråd mandag.

annonse

Under debatten ble Solberg presset på om hvorvidt det stemte at det ikke hadde kommet noen nye opplysninger om Sandberg-saken etter at hun sa hun fortsatt hadde tillit til fiskeriministeren og at «det er lov å gjøre feil».

Solberg ville ikke gå konkret inn på saken og henviste til «helhetsvurderinger».

KrFs veivalg

Det blir til sjuende og sist KrF som avgjør om regjeringen skal felles på sikkerhetssaken til høsten. KrF-leder Knut Arild Hareide har gjentatte ganger uttalt at saken er svært alvorlig.

– Nå skal vi høre på statsministerens svar i høringen før vi konkluderer. Men hun må gi helt andre og langt bedre svar enn det jeg hørte her i kveld, sa Hareide til NTB etter den TV-sendte debatten.

Hareide varslet samtidig at KrF i høst skal ta et valg om hvilket regjeringsalternativ de vil støtte fram til neste stortingsvalg. KrF kan fortsette som i dag, gå inn i Solberg-regjeringen eller støtte et rødgrønt alternativ med Støre som statsminister.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon