En politimann i Los Barrios i Sør-Spania tar hånd om migranter som ble berget i Gibraltarstredet 1. august. Arkivfoto: Marcos Moreno / AP / NTB scanpix

Spanske redningsmannskaper opplyser at de har brakt 524 mennesker i sikkerhet. De var om bord i tolv båter som forsøkte å ta seg til Europa fra Nord-Afrika.

annonse

240 mennesker var fordelt på sju båter som onsdag var på vei over Gibraltarstredet, den korteste ruten til Spania, opplyser den spanske kystredningstjenesten.

De fem andre båtene ble oppdaget da de forsøkte å krysse Alboransjøen, som ligger rett øst for Gibraltar, mellom Spania og Marokko. Søket etter flere gummibåter fortsetter, opplyser redningstjenesten.

Sjøveien til Spania har blitt den mest brukte for folk som forsøker å flykte til Europa fra krig eller fattigdom. Siden det ble langt vanskeligere å nå Italia via Libya, forsøker mange å krysse havet fra Algerie og Marokko til Spania. Over 25.000 migranter eller flyktninger har kommet sjøveien til Spania så langt i år.

Italia har rustet opp den libyske kystvakten og libyske militsgrupper, som bruker hardhendte metoder for å hindre mennesker fra å legge ut. I sommer stengte Italia sine havner for frivillige redningsskip.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har slått fast at det er en reell fare for at de som returneres til Libya, utsettes for mishandling i overfylte leire, og IOM har advart mot det samme.

Amnesty International og den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam anklager EU og Italia for å være delaktige i tortur og mishandling av tusenvis av flyktninger og migranter i Libya, som følge av avtalene de har inngått med myndighetene i Tripoli og andre libyske aktører for å stanse trafikken over Middelhavet.

Så langt i år har over 1.500 mennesker druknet i Middelhavet på vei fra Nord-Afrika til Europa, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.