Pave Francis snakker med medlemmer av "World Conference of Religions for Peace" ved Vatikanet 18. oktober 2017. Foto: Osservatore Romano / Handout via Reuters

Det har i lang tid vært akseptert innen utviklingsstudier at mer sekulære samfunn generelt er mer økonomisk utviklet enn mer religiøse samfunn, og omvendt. Dette forholdet har flere ganger blitt bekreftet gjennom statistiske metoder basert empiriske observasjoner, og er helt ukontroversielt.

Siden mer sekulære samfunn er positivt korrelert med høyere levestandarder, har samfunnsforskere lenge stilt seg spørsmålet om hva som påvirker hva (kausalitet). Er det økonomisk utvikling som fører til mer sekulære samfunn, eller er det økt sekularisme som legger til rette for økonomisk utvikling?

En ny studie mener nå å ha funnet fasiten – nemlig at sekularisme legger til rette for økonomisk utvikling og ikke omvendt.

Historisk diskusjon

Historisk har spørsmålet vært en ordentlig «høna eller egget»-problemstilling. Flere studier har blitt gjort på området, men ingen konsensus har blitt nådd, og forskermiljøer har stort sett vært splittet i sin analyse av fenomenet.

På den ene siden finnes dem som støtter hypotesen til den franske sosiologen Emile Durkheim fremlagt i boken Det religiøse livs elementære former publisert i 1912, hvor franskmannen argumenterer med at økonomisk utvikling kommer før sekularisering. Denne konklusjon innebærer at religionens innflytelse på økonomisk utvikling er neglisjerbar og frikjenner den for å være enhver form for brems på økonomisk vekst.

På den andre siden av spekteret finnes dem som støtter seg mer på den tyske sosiologen Max Weber. I den velrennomerte boken Den protestantiske etikk og kapitalismens ånd utgitt i 1905, argumenterer tyskeren med at den protestantiske reformasjonen i 1517 utløste en produktivitetsstimulering som la til rette for økonomisk utvikling på grunn av den «protestantiske arbeidsetikken» –  som per definisjon er mer sekulær enn de religiøse lovene i datidens katolisisme.

Ny studie

En ny studie publisert 18. juli 2018 kan nå muligens legge et lokk på diskusjonen en gang for alle. Den er skrevet av forskerne Damian J. Ruck, R. Alexander Bentley og Daniel J. Lawson og ble publisert i det vitenskapelige amerikanske tidsskriftet Science Advances. Studien fastslår at «sekularisering skjer før økonomisk utvikling, og ikke omvendt».

Ifølge forfatterne beviser dog ikke studien nødvendigvis at økonomisk vekst skyter fart i takt med at samfunn blir mindre religiøse, men den utelukker likevel det motsatte. I prinsippet betyr det at selv om land i gjennomsnitt blir sekulære før økonomisk vekst tar av, er det ikke mulig å fastslå at sekularisering i seg selv er den utløsende faktoren (kausalitet).

Studien tar det derfor et steg videre, og konkluderer med at det først og fremst er individuelle rettigheter – som respekt for homoseksualitet, abort og skilsmisser – som er den viktigste forutsetningen for å legge til rette for en solid økonomisk utvikling.

I denne sammenhengen er mindre religiøse samfunn ofte assosiert med mer respekt for individuelle rettigheter, mens det som oftest er motsatt for religiøse samfunn. Studien konkluderer derfor med å understreke at det er ingen ting som står i veien for at religiøse samfunn kan skape et fordelaktig miljø for økonomisk vekst, så lenge respekt for individets rettigheter blir ivaretatt.

Hvordan sekularisering (rød linje) og økonomisk utvikling (blå linje) har endret seg i løpet av det 20. århundre i Storbritannia, Nigeria, Chile og Filippinene. Bilde: Ruck, Bentley og Lawson

Opplagte (men forbudte?) konklusjoner

For Norge – den selverklærte humanitære- og utviklingsstormakten – burde resultatet av denne studien få opplagte konsekvenser. Hvis det humanitær-politiske kompleksets førsteprioritet å fremme økonomisk utvikling, burde flere ressurser settes inn for å fremme sekulære verdier i mottakerland.

Er dette noe som kan gjøre underverker for økonomisk utvikling, eller er det umoralsk å bevisst forsøke å undergrave menneskers religiøse overbevisninger?

 

Les mer:

Science Advances. Damian J. Ruck, R. Alexander Bentley og Daniel J. Lawson. Religious change preceded economic change in the 20th century.

World Economic Forum. Damien Ruck. This is the link between religion and economic development, 8. August 2018.

Quilette. Rumy Hasan. Does Religion Impede Economic Development? 8. April 2018

WIN-Gallup International. Global index of religion and atheism. 2012.

Gallupp. Steve Crabtree. Religiosity Highest in World’s Poorest Nations. 31. august 2010.