Illustrasjonsbilde. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
annonse
annonse

For andre gang på tre dager har en tyrkisk domstol sagt nei til å løslate den amerikanske pastoren Andrew Brunson fra husarrest, melder nyhetsbyrået Anadolu.

Fredagens avgjørelse ble tatt av en ankedomstol i provinsen Izmir, der Brunson har bodd i flere år, og der han nå sitter i husarrest etter å ha tilbrakt nesten to år i fengsel.

Onsdag sa også en lavere domstol nei til løslatelse, men Brunsons forsvarer anket avgjørelsen, noe som altså førte til enda et avslag.

annonse

Brunson-saken har de siste ukene skapt et stadig mer anspent forhold mellom USA og Tyrkia. Forholdet mellom de to landene har lenge vært preget av at de har støttet ulike parter i krigen i Syria, Tyrkias beslutning om å kjøpe et russisk luftforsvarssystem, samt flere andre saker.

«Tyrkia har utnyttet USA i mange år. Nå holder de på vår vidunderlige kristne pastor, som jeg nå må be representere vårt land som et stort patriot-gissel», skrev president Donald Trump på Twitter torsdag kveld.

Ny runde sanksjoner?

Samme dag truet Trump-administrasjonen med nye sanksjoner mot Tyrkia, noe som fikk den tyrkiske regjeringen til å fastslå at det i så fall vil ble møtt med samme mynt.

annonse

– Vi har allerede svart i henhold til reglene i Verdens handelsorganisasjon, og vi vil fortsette å gjøre det, sa handelsminister Ruhsar Pekcan ifølge Anadolu.

Feiden mellom de to NATO-landene begynte med at USA innførte sanksjoner mot to tyrkiske ministre, hvorpå Tyrkia svarte med sanksjoner mot flere amerikanske ministre.

Deretter hevet USA tollen på tyrkisk stål og aluminium til henholdsvis 50 og 20 prosent, noe som denne uken fikk Tyrkia til å øke tollen på en rekke amerikanske produkter, blant annet biler og alkohol.

Økonomi i krise

Brunson ble pågrepet høsten 2016 og anklages for å ha hatt kontakt med den forbudte kurdiske organisasjonen PKK og Gülen-bevegelsen. Begge er stemplet som terrororganisasjoner i Tyrkia. USA mener at anklagene mot Brunson er grunnløse, og krever at han løslates.

Tyrkisk økonomi hadde allerede før konflikten med USA problemer som følge av lavere vekst, en svekket valuta og høy inflasjon. Konflikten har gjort krisen enda verre, og kursen på den tyrkiske liren har denne uken falt til et rekordlavt nivå.

Mot slutten av uken har imidlertid kursen tatt seg noe opp, og fredag ble det meldt om en kursoppgang på 0,4 prosent mot dollar.

annonse

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon