Vollen 20180818. Mange hadde møtt opp for å ta imot polarskuta Maund da hun ankom Vollen lørdag formiddag. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
annonse
annonse

Polarskuta Maud ankom lørdag foran en stor folkemengde Vollen i Asker, stedet hvor hun ble bygget og sjøsatt i 1917.

Skutas ankomst ble feiret ved Oslofjordmuseet. Maud skal besøke Bunnefjorden og Roald Amundsens hjem søndag formiddag og deretter slepes videre inn mot Oslo sentrum tidlig på ettermiddagen.

– Det rører ved en del følelser, men vi holder jo masken. Det er en forhistorie det står respekt av, og det har jo berørt familien ganske mye. Det er nok for kostbart å restaurere henne tilbake til den tilstanden hun opprinnelig var i, men jeg synes det er fint at hun blir bevart, sier Johan Leon Amundsen, barnebarnet til Amundsens bror, til NRK.

annonse
Lang prosess

Maud er oppkalt etter dronning Maud og ble bygget på oppdrag fra Roald Amundsen i anledning ekspedisjonen til Arktis. Båten sank på grunt vann nord i Canada i 1931, men ble hevet i 2016 etter å ha tilbrakt 85 år under vann.

I 1990 ble vraket kjøpt av Asker kommune for én dollar, og prosjektet «Maud Returns Home» startet i 2011 med mål om å få polarskipet hjem til Asker. I 2016 ble vraket hevet og har ligget på Grønland siden i fjor. 23. juni i år ble skipet slept fra vestkysten av Grønland og nådde søndag 5. august omsider norske farvann.

– Det er vidunderlig deilig, skuldrene er endelig langt nede etter å ha seilt over Atlanteren i sommer, som var en ganske stor utfordring. Det er ikke ofte man har en så stor følelse av lettelse, sier prosjektleder Jan Wanggard til Aftenposten.

annonse

– Det er jo helt i Amundsens stil. Hvis det er noen vi virkelig gjør dette for, så er det Amundsen, sier Wanggard.

Film

Det blir laget en storfilm om Amundsen, og den har premiere i februar. Filmen regisseres av Espen Sandberg, mannen bak «Kon-Tiki» og «Max Manus». Filmen vil ha flere scener fra den lange og krevende Maud-ekspedisjonen.

– Alle vet at Amundsen var førstemann på Sydpolen, men ikke alle kjenner til luftskipet Norge og den lange ferden med hans eget polarskip Maud, så det er flott at dette nå får oppmerksomhet. Det er nettopp derfor vår film også omhandler hele livet hans – han gjorde jo så mye spennende og var på mange ekspedisjoner, sier Sandberg til NTB.

– Vi bygget interiøret på polarskipet og store deler av dekket, mens resten blir bygget digitalt. Så filmen vil gi publikum en unik mulighet til å bli med på Mauds ferd gjennom Nordøstpassasjen, der Roald blant annet blir angrepet av isbjørn, sier han.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon