Illustrasjonsfoto: Stina Stjernkvist/TT / NTB scanpix
annonse

«Likestilling betyr ikke at kvinner og menn må ha nøyaktig samme representasjon i alle samfunn, eller at de må ta nøyaktig de samme beslutningene i livet. Likestilling betyr at både kvinner og menn må ha samme muligheter til å ta seg frem og få det livet som alle ønsker. Man kan velge å jobbe hardt for å bli konsernsjef, men også velge å bli hjemme hos sine barn, noe som også betyr hardt arbeid som ikke skal bagatelliseres.»

annonse

Slik oppsummerer Sverigedemokraternas likestillingspolitiske talsperson, Ebba Hermansson, partiets ikke-feministiske likestillingspolitikk i en artikkel i Aftonbladet rundt en måned før det svenske riksdagsvalget. Hun mener at den svenske likestillingsdebatten alt for lenge har vært ført på venstresidens premisser, ofte med et feministisk utgangspunkt.

annonse

«At kvinner og menn tar forskjellige beslutninger og derfor ikke får det samme sluttresultatet, er ikke et problem. Det er bare en konsekvens av å bo i et fritt land hvor du som kvinne har mulighet til å velge hvordan du vil du skal leve ditt liv. En frihet vi bør beskytte og ikke ta for gitt», skriver hun.

Sverigedemokraterna er mot både kvoter og pappamåned. Hun forklarer det med troen på at kvinner er i stand til å skaffe seg egne verdier og kan ta sine egne beslutninger. «Hvis du hevder at kvinner trenger spesifikk lovgivning for å komme seg ut, så tror du ikke på kvinners evne og kompetanse. Hvis det hevdes at sertifisert foreldreforsikring er nødvendig, så tror du ikke på kvinners evne til å ta personlige valg», skriver partiets likestillingspolitiske talsperson.

Det er andre tema som er viktige for svenske kvinner, mener hun, og peker på kriminalitetsbildet, der mange kvinner frykter å bli voldtatt. «Jeg vil sørge for at kvinner som har blitt voldtatt ikke er tvunget til å møte sine voldtektsmenn på gaten, og beskytte potensielt nye ofre. Jeg vil at kvinner skal kunne gå hjem selv, om natten, alene. Jeg vil forsikre meg om at ingen kvinne er forhindret i valg av klær, eller partner, fordi familien setter religion først. Jeg vil at svensk likeverd skal være om disse kvinnene. Om de som ikke kan få sine stemmer hørt. Jeg vil endre syn på likestilling i Sverige», konkluderer Ebba Hermansson i sin artikkel.

annonse
annonse

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.