Stockholm, Sverige 20180807. Partisekretær Aron Etzler og Marie Antman i det svenste Vänsterpartiet presenterar partiets valgplakater og valgprofil under en pressekonferanse tirsdag. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix
annonse
annonse

Knappe tre uker før velgerne avgjør, er det nærmest dødt løp mellom høyre- og venstresiden i svensk politikk. I mellomrommet ruver Sverigedemokraterna.

Ifølge en fersk meningsmåling fra Aftonbladet/Inizio får den borgerlige Alliansen støtte fra 39,3 prosent av de spurte, mens den rødgrønne blokken får 38,6 prosents oppslutning.

– Socialdemokraterna går mot sitt dårligste valgresultat noensinne, sier opinionssjef Karin Nelsson hos Inizio.

annonse

Men selv om «sossarna» går mot et historisk dårlig valg, betyr ikke det nødvendigvis at Stefan Löfven må gå av som statsminister, ifølge Aftonbladets kommentator Lena Mellin.

– Akkurat nå er vitterlig Alliansen marginalt, 0,7 prosentpoeng, større enn de tre rødgrønne partiene. Men på valgdagen kan det være helt motsatt, og da kan Stefan Löfven regjere videre om han vil. Og det vil han nok, skriver hun.

Alliansen består av Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet og Liberalerna, mens den rødgrønne blokken samler Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet.

Oppsving for Vänsterpartiet
annonse

Vänsterpartiet ligger an til å gjøre sitt beste valg på 20 år og vil sammen med Sverigedemokraterna på ytre høyre og de to sentrumspartiene Kristdemokraterna og Centern bli valgets vinnere, ifølge målingen.

Aftonbladet trekker spesielt fram Vänsterpartiet, som ifølge meningsmålingen får en oppslutning på 8,7 prosent, mot 5,7 prosent i 2014.

Valget kan også resultere i en kjærkommen oppgang for Kristdemokraterna, som på målingen får en oppslutning på 5,2 prosent. Hvis oppgangen holder til valgdagen 9. september, vi partiet ha greid å snu en nedadgående trend som har vart siden 1998.

Socialdemokraterna får i målingen en oppslutning på 24,6 prosent mot 31 prosent i valget for fire år siden.

Både Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet og Liberalerna ligger an til å gjøre det dårligere enn for fire år siden.

Sverigedemokrater i midten

Men uansett om det blir sentrum-høyre eller sentrum-venstre som skal danne regjering, er Sverigedemokraterna (SD) den store jokeren.

Ingen av de øvrige partiene vil inn i noe som helst samarbeid med det innvandringskritiske og høyreorienterte partiet, som får en oppslutning på 18,8 prosent på Aftonbladets måling. En løsning kan bli en formell eller uformell avtale om blokkoverskridende samarbeid om budsjettet for å holde SD på sidelinjen.

SD-leder Jimmie Åkesson ba i et intervju med nyhetsbyrået TT nylig de andre partiene slutte å behandle SD som en «forbigående sykdom som tilfeldigvis har inntatt Riksdagen». Hvordan SD agerer etter valget, hviler i første rekke på signalene fra Socialdemokraterna og Moderaterna, fremholder han.

annonse

– Så lenge det ikke engang finnes vilje til å snakke med oss, kan de ikke være sikre på noen ting, sier Åkesson.

SD-oppslutningen på den siste målingen er imidlertid litt dårligere enn snittet de fem siste ukene, som ifølge val.digital ligger på 20 prosent. SD har doblet oppslutningen i hvert eneste riksdagsvalg siden 2006, men det kommer neppe til å skje denne gangen.

(©NTB)

[email protected]

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon