Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Spanias grisebestand er nå større enn bestanden av mennesker i landet for første gang. Det er nå 50 millioner griser, men bare 46,5 millioner mennesker i Spania, skriver The Guardian.  

Den økende bestanden av griser bidrar til at landbruk er den fjerde største bidragsyteren til økningen av drivhusgasser etter transport, energi og industri.

Griseholdet bruker enorme mengder vann i et land som ofte er rammet av tørke. Hver enkelt gris konsumerer omlag 15 liter vann hver dag, tilsammen bruker industrien mer vann enn byene Zaragoza, Sevilla og Alicante tilsammen.

Grisebønder i Spania mener reguleringer, mangelen på håndhevelse av reglene i bransjen som følge av budsjettkutt i etatene er blant grunnene til den store veksten i bestanden den siste tiden. Det har også vært streik i flere slaktehus over dårlig arbeidsvilkår i en sektor der mange er nyankommende migranter.

Kjøttindustrien er rammet av flere skandaler den siste tiden. I år fant det sted en politietterforskning som ble satt i gang etter at det ble funnet larver i flere av de spanske kjøttproduktene hos den franske supermarked kjeden Carrefour.

Under etterforskningen avdekket politiet et nettverk av gråsonegrossister og mer enn 50 tonn kjøtt som skulle destrueres, men som i stedet hadde fått endret utløpsdato.

Fakta:

– Spanjoler spiser rundt 21 kilo grisekjøtt per person årlig og den Iberiske halvøys appetitt for kjøttet går tilbake til romertiden. Griser fikk spesiell beskyttelse under vestgoterne etter at romerne hadde trukket seg tilbake.

– Da muslimene tok over mye av den Iberiske halvøy ble grisen et symbol på den kristene  motstandsbevegelsen. Under inkvisisjonen ble det å spise gris offentlig en troskaps test for nylig konverterte jøder og muslimer.