Nicolas Maduro. Foto: AFP PHOTO / PRESIDENCIA
annonse
annonse

I 1998 kom sosialisten Hugo Chavez til makten i Venezuela. Han gjorde seg populær ved å dele ut penger til sosiale programmer finansiert av landets enorme oljeinntekter. Da han døde i 2013, overtok hans tidligere utenriksminister Nicolás Maduro Moros som president.

Han hadde vært visepresident under Chavez to siste leveår, og han fortsatte med den samme politikken, kalt «sosialisme av det 21. århundre». Oljeinntekter er ikke en Sareptas krukke, og en politikk der det deles ut mer penger enn det produseres vil som regel ende i inflasjon og bankerott. Det skjedde med Venezuela.

Venezuela var engang et relativt rikt land. Men det var før «sosialismen av det 21.århundre» ble satt ut i livet. Nå viser en fersk undersøkelse, gjengitt i en artikkel i The Guardian, at ca. 90 % av venezuelanerne i dag lever i fattigdom, mens mer enn 60 % innrømmet å våkne opp sulten fordi de mangler midler til å kjøpe mat. I Maduros sosialistiske paradis.

annonse

Mer enn 500 000 venezuelaner har flyktet utenlands i år på grunn av kronisk mangel på mat og medisin, stigende kriminalitet og advarsler fra Det internasjonale pengefondet (IMF) at inflasjonen kan komme opp i 1 million % (1.000.000%) i løpet av året. Men nå tror Maduro at han har løst problemet. Han har innført ny valuta med færre nuller.

«Venezuela kommer til å oppleve et økonomisk mirakel», sa Maduro, mannen som fikk landet til å kollapse, i en nylig sendt TV-tale som refereres av The Guardian. Der presenterte han en lang rekke økonomiske reformer. Og for å være helt sikker på at folket ville ha tillit til reformene understreket han at det var ingen eksperter involvert i utarbeidelsen av reformplanen. Den hadde han laget helt alene. «Jeg vil at landet skal komme seg, og jeg har formelen. Stol på meg», sa Maduro i TV-talen fra presidentpalasset, ifølge den britiske avisen.

Viktigst i planen som skal redde landet er en devaluering av landets valuta og økning av minimumslønnen med mer enn 3000 %. Gjenopprettingspakken inneholder dessuten tiltak som å øke skatten, øke bensinprisene for noen sjåfører og innføre en ny valuta – den suverene bolívaren – som vil ha fem færre nuller enn den inflasjonseffektive forgjengeren, bolívaren, skriver The Guardian.

Opposisjonen i landet har ingen tro på reformen. Henrique Capriles, en fremtredende opposisjonsleder, skrev ifølge The Guardian i en artikkel på Internett: «Regjeringen har besluttet å presse oss inn i en endelig katastrofe». Han anklaget Maduro for å kaste den oljerike nasjonen inn i «den største tragedien i sin historie». «Tiltakene som ble annonsert fredag er ikke noen økonomisk gjenopprettingsplan for landet. Tvert imot representerer de mer sult, mer ødeleggelse, mer fattigdom, mer lidelse, mer smerte, mer inflasjon, mer forverring av økonomien», sier en annen opposisjonspolitiker, Andrés Velásquez.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon