Illustrasjonsfoto: REUTERS/Yannis Behrakis

Da Hellas kollapset høsten 2009 så var det et resultat av høye gjeldsnivå. Ni år senere kommer det gratulasjoner fra EU og Donald Tusk. Hellas er friskmeldt.

annonse

Det er trist at denne propagandaen får leve i fred.

For høy gjeld ble løst med mer gjeld. Hellas overlevde kun takket være likviditetstilskudd samt subsidierte renter og utsettelse av avdrag. Realiteten er at Hellas sitter i gjeldsfengsel på livstid.

Årsaken til at EU «reddet» Hellas var at 2009 krisen truet euroens overlevelse. Hadde Hellas misligholdt sine lån, ville flere banker, spesielt franske, fått store problem. Derfor måtte et sammenbrudd i Hellas unngås for enhver pris.

Den brutale virkelighet er imidlertid at Hellas’ eneste løsning er gjeldssanering og euro-exit. Hellas har ingen muligheter til å overleve med dagens gjeldsnivå, som er nærmere 500 milliarder euro. Det er umulig å vokse seg ut av denne situasjonen.

Denne gjeldsbyrden ligger som en klam hånd over Hellas, og gratulasjonene fra Brussel er intet annet enn meningsløs propaganda. Ingenting av det grunnleggende er reparert. Tvert imot har Hellas fått tilleggsutfordringer i form av høy immigrasjon. Fattigdom, ledighet og korrupsjon er blitt hverdagen. Men til tross for dette opptrer Tusk og EU som om alt er på stell.

Hellas går en tøff tid i møte. Ingen nasjon kan vokse økonomisk uten tilgang til kreditt. Hellas står på listen over de ikke kredittverdige, og når man også vet at de største talentene flytter utenlands, er det vanskelig å se hvorledes dette skal ende. Ungdommen, Hellas’ fremtid, flytter enten ut eller er arbeidsledig i Hellas.

Grekerne opptrådte uansvarlig før 2009 og EU forverret situasjonen etter 2009 for å redde sitt eget skinn, nemlig euroen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.