Foto: Heiko Junge / Scanpix
annonse
annonse

SVTs Uppdrag granskning har gjort en granskning av voldtektsdømte i Sverige, og har funnet at nesten 60 prosent av de dømte er født utenlands. Det melder det granskende TV-programmet tirsdag.

I en pressemelding skriver Uppdrag granskning blant annet følgende:

«Spørsmålet om gjerningsmennene herkomst er ladet, men ikke ny. Allerede på slutten av 1980-tallet etterlyste man en utredning om hvorfor utenlandske menn er overrepresenterte i statistikken over voldtektsdømte.»

annonse

Det er gått nesten 30 år, uten at det er blitt gjort noen undersøkelser av hvorfor utenlandske menn er så overrepresenterte. Uppdrag granskning skriver at de ønsker å kartlegge årsakene til dette.

Det er også blitt kartlagt at 58 prosent av de som ble dømt for voldtekt eller voldtektsforsøk mellom 2012 og 2017 er født utenlands. Hva gjelder overfallsvoldtekter, der offeret ikke kjenner gjerningsmannen fra før, er tallet enda høyere.

– Vi burde ha forsket på dette betydelig mer intensivt. Nå er kanskje ikke jeg den største synderen, for jeg har tross alt gjort en del slik forskning. Andre har ikke gjort noe i det hele tatt. Det er ille, sier kriminolog Jerzy Sarnecki til SVT.

Aftonbladet har for øvrig gjort en granskning som viser at 99 av 112 gruppevoldtektsmenn har utenlandsk bakgrunn.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon