Illustrasjonsbilde av Israels statsminister, Benjamin Netanyahu. (AP Photo/Sebastian Scheiner, Pool)

Innbyggerne i Agder er blant de i Norge som alltid har hatt et positivt og vennskapelig forhold til Israel. Selv om skiftende regjeringer og noen politiske parti har hatt anstrengt og kjølig forhold til den Jødiske Staten så har Agders innbyggere vært blant de mest positive til å støtte det eneste demokratiet i Midtøsten.

annonse

Jeg har fått flere henvendelser fra innbyggere i Agder som er Israelsvennlige, og de er bekymret for Israelstøtte i en situasjon der vi ser at KrF er i ferd med å rakne også på Sørlandet. Mange av disse er glad for at FrP nå er tydelige på at vi er en sann og lojal Israel venn.

Jeg vil at Agder oppretter en vennskapsregion i Israel. Og igjennom erfaringsutvekslinger og samarbeid kan styrke hverandre. Jeg vil at det er en region som har et næringsliv som vi kan ha nytte av å samarbeide med. Vi har i vår region verdensledende kompetanse innen olje og gassindustrien, og jeg vil at vi utvikler et samarbeid med regioner i Israel som har mye av den samme kompetansen.

I tillegg så vil jeg at igjennom et samarbeid så styrker vi Israel som alliert, og jeg vil inngå samarbeid innen turisme begge veier. For å få på plass fruktig og konstruktivt samarbeid som begge parter kan ha nytte av så vil jeg sende en henvendelse til Den Israelske Ambassaden i Norge, og avklare med dem, hvilke steder som kan være aktuelle for et samarbeidsprosjekt.

Det er mange ting innen olje og gass næringen vi kan samarbeide om, det kan handle om gjeste arbeidere, og kunnskapsoverføringer mellom Norge og Israelske bedrifter.

Derfor vil jeg foreslå i Fylkestinget i Vest-Agder følgende:

Administrasjonen bes fremlegge en sak som vurderer hvilke fordeler vi som region kan ha ved å samarbeide med en region i Israel, og deretter sender en henvendelse til Den Israelske Ambassaden om råd og veiledning på hvordan et slikt vennskap kan best formaliseres.

Deretter vil jeg utfordre Fylkesordføreren om han er enig med FrP i at det kan være fornuftig å starte med forundersøkelsene nå, slik at man best kan avgjøre om dette er noe som både Agder og Israel hadde vært tjent med.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.