Sola skinte også på Meteorologisk institutt på Blindern i sommer. Arkivfoto: Audun Braastad / NTB scanpix

Årets sommer var preget av sol. I Oslo var det hele 1.067 soltimer. Vi må tilbake til 1959 for å finne forrige rekord på 950 soltimer.

Det mest oppsiktsvekkende med sommeren vi har bak oss, er hvor mange soltimer vi har hatt i mai, juni og juli, kunne statsmeteorolog Bente Wahl fortelle da hun gjennomgikk ekstremsommeren vi har bak oss, en sommer der rekordene falt som korthus ikke bare i Norge, men verden over.

Presentasjonen fra statsmeteorologen innledet et frokostseminar som klimaforskningssenteret Cicero inviterte til i Oslo torsdag. Der ble det lagt fram oppdaterte tall og fakta om årets rekorder, sammenhengen mellom klimaendringer og høye badetemperaturer og ny forskning om fremtidens somre.

Etter soltimerekorden som ble målt på Oslo-Blindern og i 1959, kommer 1979 med 887 soltimer i disse tre månedene. Målingene går bare tilbake til 1952, så forskerne vet ikke hvor mange soltimer det var sommeren 1947 da Sør-Norge ble rammet av den verste tørken i manns minne.

Det er de svært høye temperaturene i kombinasjon med det høye antallet soltimer som har gitt tørken vi har sett. Noen rekordsommer når det gjelder nedbør, eller mangel på nedbør, ble det ikke i 2018. Årets sommer er helt nede på 8.-plass av tørre som er målt.

(©NTB)

[email protected]