Illustrasjonsbilde. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
annonse
annonse

En skoleelev ved navn Erwin Teigen (18) fra Nordland har på Facebook fremmet kritikk av Operasjon Dagsverk. Teigen skulle etter planen være med på planleggingen av årets OD-dag i hans fylke, men hoppet av. Dette fordi han opplevde at arrangørene var partiske i sin fremstilling av Israel-Palestinakonflikten.

På Facebook skriver Teigen blant annet følgende:

– På dette seminaret har vi fått hørt foredragene vi skal holde rundt omkring i norske skoler. Disse foredragene holder en skummel undertone av antisemittisme og antisionisme. Hamas og deres handlinger nevnes omtrent ikke, mens Israel beskyldes for å drive apartheid, rasisme og de kritiseres for å ønske å være en jødisk stat.

annonse

I august publiserte OD en kortfilm, der en ung, palestinsk jente ved navn Jana snakker om fred. I et debattinnlegg i Dagen skriver samfunnsdebattant Conrad Myrland om jenta, som på Facebook heter Janna Jihad, en detalj som OD utelukket i sin film. Jihad har for eksempel sagt at «okkupasjonen av Israel har vart i 70 år», noe som tyder på at hun mener at hele staten Israel er okkupert område.

Arrangørene av en ungdomskonferanse i Ramallah i oktober, har laget en presentasjonsside med et bilde av smilende ansikter foran et kart der Israel er borte. Arrangøren, YWCA Palestine, mottar penger fra OD.

Conrad Myrland er leder i Med Israel for fred (MIFF). Han forteller at de opplever en økende forståelse for israelernes sak i norsk samfunnsdebatt, i et debattklima som ellers har vært partisk i favør av araberne.

– Israelernes aller viktigste argumenter har kommet dårlig frem i norsk samfunnsdebatt. Konflikten mellom israelere og palestinere handler for eksempel ikke om hvorvidt palestinerne kan få en egen stat. Derimot ønsker de politiske kreftene blant palestinerne å fjerne hele Israel fra kartet, sier Myrland til Resett.

annonse

Han minner om at jøder har blitt undertrykket i Midtøsten så lenge islam har eksistert.

– Jødene ble diskriminert under muslimsk dominans helt siden de første årene av islams historie. En del av kjernen i konflikten er at araberne har vært vant med at jødene har vært underkuede. Når jødene da viser seg som sterke og i stand til å forsvare seg selv, passer ikke det inn i deres teori og selvforståelse. Så har man islamismen i Hamas, og antisemittisme generelt, som går som en rød tråd gjennom den palestinske nasjonalismen.

Mediene skal også ha sin del av skylden for en lite nyansert dekning av konflikten, mener Myrland.

– I mediene får vi høre mye om palestinske bosetninger på Vestbredden som bare vokser og vokser. Men faktum er at bosetningene, etter 50 år med bygging, kun dekker 2,7 prosent av arealet. Dette er tall som NTB og NRK meldte om i 2016, men de meldte ikke om prosentandelen, kun den totale størrelsen på arealet israelerne hadde bygget bosetninger på. Hadde de hatt med opplysninger om prosentandelen, ville flere ha skjønt hvor overkommelig det problemet er.

Operasjon Dagsverk gjør seg også skyldige i å peke ut israelerne som en syndebukk, uten å anerkjenne det faktum at jødene i all hovedsak er fortrengt fra den arabiske verden.

annonse

– OD skriver for eksempel om flyktningkatastrofen som ble startet da Israel ble opprettet, men de skriver derimot ikke om at jødene ble jaget ut av den arabiske verden. Kun noen få tusen jøder er igjen, fra Marokko til Irak, konstaterer Myrland.

MIFF ble stiftet i 1978, og har i dag 11 000 medlemmer, og er den største pro-israelske organisasjonen i Europa. Den er politisk og religiøst nøytral.

– Hovedoppgaven har vært å formidle israelernes perspektiver til det norske folk. Vi opplever en økende støtte. På ti år har vi gått fra under 2 000 til 11 000 medlemmer. Vi jobber for å være et korrektiv til den ubalanserte dekningen av Israel som andre medier befatter seg med. Nå ser vi en økende forståelse for Israel. Den økte terrorfaren, den arabiske verden i oppløsning og migrantkrisen har gjort sitt for at folk forstår at Israel ikke er det eneste problemet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon