Selv et enkelt glass vin eller øl nå og da øker risikoen for helseproblemer og tidlig død, ifølge en stor studie i 195 land.
– Det finnes ingen trygg alkoholgrense, sier forsker Max Griswold ved Institute for Health Metrics and Evaluation i Seattle i USA. Han leder studiens team på 500 eksperter og har undersøkt alkoholbruk i 195 land.
Til tross for studier som viser at lett eller moderat alkoholinntak kan redusere risikoen for hjertesykdommer, viser den nye studien at all alkoholbruk utgjør en risiko.
– Den beskyttende effekten av alkohol overskygges av risikoen, sier Griswold til AFP i en oppsummering av studien, som ble publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet fredag.
Seniorforfatter Emmanuela Gakidou, professor ved University of Washington og direktør ved Institute for Health Metrics and Evaluation, drikker selv alkohol noen ganger.
– Jeg, i likhet med 2,4 milliarder mennesker på planeten som også drikker alkohol, må ta dette på alvor, sier hun.
Alkoholbruk sto for den sjuende viktigste risikofaktoren for tidlig død og sykdom i 2016. 2 prosent av dødsfall blant kvinner og nesten 7 prosent av dødsfall blant menn kan ifølge studien knyttes til alkoholbruk.
Høyt blodtrykk, røyking, lav fødselsvekt og tidligfødte, høyt blodsukkernivå (diabetes), overvekt og forurensing utgjorde de seks viktigste dødsårsakene i 2016.
Men i aldersgruppen 15–49 år var alkoholbruk den dødeligste faktoren på listen. Alkohol kunne dette året knyttes til over 12 prosent av alle dødsfall blant menn, ifølge studien. Hovedårsakene bak alkoholrelaterte dødsfall i denne gruppen var i 2016 tuberkulose, trafikkulykker og det rapporten omtaler som «selvskading», i hovedsak selvmord.
Professor Robyn Burton ved King’s College London, som ikke har deltatt i forskningsarbeidet, beskriver studien som «det mest omfattende anslaget til dags dato som viser den globale byrden av alkoholbruk».
Studien har støttet seg på resultater fra over 600 tidligere studier, og ytterligere 700 studier basert på drikkemønster i enkeltland. Forskerne har tatt høyde for eventuelle mangler ved tidligere studier.
Alkohol er mest utbredt i Danmark, der 97 prosent av alle menn drakk alkohol i 2016. Norge følger på andreplass med 94 prosent.
Blant kvinner tronet også Danmark øverst, med 95 prosent, og Norge tar igjen andreplassen med 91 prosent.
Menn i Romania troner øverst på listen over dem som drikker mest. Der inntar menn i gjennomsnitt åtte alkoholenheter hver dag. Kvinner i Ukraina er også i særklasse. De drikker mer enn fire glass eller shots i døgnet.
Land der muslimer utgjør flertall av befolkningen, har lavest alkoholbruk.
Sammenlignet med avhold vil det å innta en «standarddrink» daglig, det vil si 10 gram alkohol, noe som tilsvarer et lite glass øl, et glass vin eller en shot, øke risikoen for å utvikle minst 12 av 24 helseproblemer med rundt 0,5 prosent.
Det betyr at 914 av 100.000 personer som er avholds, kan møte disse helseproblemene, sammenlignet med 918 personer som drikker sju ganger i uken. Det kan se ut som en liten økning.
– Men på globalt nivå, tilsvarer den økte risikoen på 0,5 prosent rundt 100.000 flere dødsfall årlig, sier Gakidou.
Et gjennomsnitt på to drinker daglig øker risikoen for sykdom og skader med 7 prosent. Fem alkoholenheter daglig øker risikoen med 37 prosent.
(©NTB)