Zimbabwes øverste domstol gir grønt lys til Emmerson Mnangagwas knappe valgseier. Presidenten hyller beslutningen og ber folk se framover.
Opposisjonen hadde tatt saken til retten med påstander om valgfusk etter presidentvalget i juli, der deres kandidat Nelson Chamisa tapte. Grunnlovsdomstolens enstemmige beslutning kom fredag.
Der het det at opposisjonen ikke kunne levere «tilstrekkelig og troverdig bevis». Det innebærer at Mnangagwa fra regjeringspartiet ZANU-PF vil bli tatt i ed innen 48 timer.
– Nok en gang gjentar jeg min oppfordring til fred og samhold fremfor alt, sa Mnangagwa i en Twitter-melding etter at domstolens kjennelse var klar.
– La oss nå alle legge våre uenigheter bak oss. Det er på tide at vi sammen ser framover, tilføyer han.
Chamisas parti MDC anklaget Mugabes tidligere visepresident Mnangawa for å ha jukset seg til seieren og krevde at valgresultatet skulle annulleres.
Sikkerhetstiltakene i Harare var strenge i forkant av fredagens rettsavgjørelse, som ikke kan ankes.
MDC erkjenner at slaget er tapt i rettsvesenet.
– Men vi har andre arenaer. Vi kan demonstrere, sier opposisjonspartiets generalsekretær Douglas Mwonzora.
Mnangagwas innsettelse er blitt utsatt i påvente av kjennelsen. Domstolen kunne ha bedt om nyvalg eller om nytelling av stemmene.
Valget 30. juli ble gjennomført på fredelig vis, men i dagene etterpå var det sammenstøt mellom opposisjonstilhengere og sikkerhetsstyrker i hovedstaden Harare. Seks mennesker ble drept, og soldater og politi ble anklaget for overdreven maktbruk.
Internasjonale observatører har i all hovedsak godkjent gjennomføringen av valget, selv om observatører fra EU påpeker det de kaller «noe ulike forhold» underveis i valget og tilløp til trakassering av velgere i noen områder.
Mnangagwa fikk 50,6 prosent av stemmene, akkurat nok til å unngå en omkamp mot Chamisa, som fikk 44,3 prosent.
75-årige Mnangawa overtok makten da Robert Mugabe etter 37 år ved makten ble tvunget til å gå av i et militærkupp i fjor. Mnangagwa var tidligere en av Mugabes nærmeste allierte.
(©NTB)