Norsk Folkehjelp bryter samarbeidet med amerikanske USAID etter det organisasjonen mener er uakseptable krav.
– USAID stiller krav til all Norsk Folkehjelps virksomhet som vi ikke kan akseptere. Derfor har styret besluttet at Norsk Folkehjelp ikke skal videreføre samarbeidet, sier generalsekretær Henriette Westhrin til Dagsavisen.
Bruddet kommer etter en langvarig konflikt mellom USAID og Norsk Folkehjelp. I april inngikk de to et forlik, som innebar at Norsk Folkehjelp betalte om lag 16 millioner kroner til amerikanske myndigheter. Bakgrunnen var at USAID mener Norsk Folkehjelp brøt med vilkårene i en kontrakt som ble inngått i 2012 om å ikke inngå noen form for samarbeid med land eller aktører på USAs forbudslister, og at de heller ikke kunne ha inngått slike samarbeid de siste ti årene.
USAID mener Folkehjelpen brøt med vilkårene fordi de ikke opplyste at de drev et prosjekt med minerydding i Iran fra 2001 til 2008 og et prosjekt for kurs i demokrati i Gaza i perioden 2012–2016. Norsk Folkehjelp på sin side oppfattet det slik at avtalen gjaldt prosjekter som var støttet direkte av USAID. Prosjektene i Iran og Gaza var finansiert og støttet av henholdsvis Norsk Hydro og Norad.
Westhrin sier bruddet kommer fordi USAID krever at deres regler skal gjelde alle Norsk Folkehjelps prosjekter og samarbeidspartnere, ikke bare de som er direkte støttet av USAID.
– Dette er en viktig prinsipiell problemstilling. Vi ser at sivilsamfunn i hele verden i stadig større grad blir begrenset i sine aktiviteter på grunn av slike krav, ikke bare fra USA, sier hun.
Bruddet innebærer at Folkehjelpen må avsluttet et prosjekt i Sør-Sudan der den leverer matvarehjelp til 40.000 mennesker. USAID har støttet dette prosjekt med rundt 35 millioner kroner årlig siden 2012.
(©NTB)