Oslo Børs. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Den samlede markedsverdien av verdipapirer ved utgangen av andre kvartal utgjorde 5.383 milliarder kroner. Det er et historisk høyt nivå, ifølge SSB.

annonse

Tallene for verdipapirer fra Statistisk sentralbyrå har aldri tidligere vært på et slikt nivå siden byrået begynte å publisere markedsverdien av verdipapirer i 2006. Oslo Børs All-Share Index registrerte over tusen poeng for første gang i sin historie i dette kvartalet.

Verdien av børsnoterte aksjer registrert i Verdipapirsentralen (VPS) økte med 8,2 prosent i løpet av andre kvartal. Utbetalt utbytte på noterte aksjer økte med 16 prosent i første halvår i forhold til første halvår i fjor.

Det var noterte aksjer som hadde høyest avkastning med 65 milliarder kroner etterfulgt av renteutbetalinger fra obligasjoner på 31 milliarder kroner. Utbytte på noterte aksjer fortsetter å øke etter fallet i 2015, mens renteutbetalingen viser en stabil men avtagende utviklingen i de siste årene.

Utenlandsk sektor mottok den høyeste andelen av utbytte på aksjer og egenkapitalbevis i første halvår. Andelen var på 34 prosent eller 24 milliarder kroner, en økning på 5 milliarder kroner fra 2017.

Statens andel av utbyttet var på 29 prosent, en nedgang fra 32 prosent i første halvår i fjor, mens mottatt verdi hadde økt med 1 milliard kroner fra 20 milliarder til 21 milliarder kroner.

Ved utgangen av 2. kvartal i år var 35,2 prosent av alle aksjer og egenkapitalbevis registrert i VPS eid fra utlandet, mens statens eiendeler utgjorde 28,6 prosent.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.