Illustrasjonsbilde. Foto: AP / NTB scanpix

En høytstående al-Qaida-leder i Jemen, som kjempet sammen med regjeringsstyrker mot Houthi-opprørerne, er ifølge flere kilder drept.

annonse

I ble ifølge regjeringskilder og stammeledere drept i kamp mot Houthi-opprørere i Maarib-provinsen i Jemen for en uke siden.

Ifølge kildene kjempet han sammen med de saudistøttede regjeringsstyrkene da han ble drept. Den saudiledede koalisjonen, som gikk til krig mot Houthi-opprørerne i mars 2015, har ikke kommentert meldingene.

Al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) blir ansett for å være den største og farligste grenen av al-Qaida. I kampen mot Houthi-opprørerne i Jemen er de imidlertid på samme side som den USA-støttede saudiledede koalisjonen.

Nyhetsbyrået AP avslørte tidligere i måneden hvordan koalisjonen gjentatte ganger har inngått hemmelige avtaler med al-Qaida, og at AQAPs krigere blant annet skal ha fått tilgang på våpen og penger.

USA, som i flere år har drevet en dronekrig mot al-Qaida i Jemen, har ifølge APs kilder flere ganger unnlatt å angripe AQAP-soldater. Dette skal ha vakt strid i Pentagon.

– Folk i det amerikanske militæret er åpenbart klar over at mye av det USA gjør i Jemen, hjelper AQAP. Og det er mye bekymring rundt det, sier analytikeren Michael Horton ved det amerikanske forskningsinstituttet Jamestown Foundation.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.