Donald Trump og Rudy Giuliani. / AFP PHOTO / Don EMMERT
annonse
annonse

I torsdagens VG tar Bård Larsen for seg Donald Trump. Bård Larsen er prosjektleder i tankesmien Civita. Han har vært inne på Twitter-kontoen til den amerikanske presidenten, og skriver følgende: «Det rene vanvidd der inne, galskapen som kontinuerlig renner ut av Trump, er så omfattende at publikum og offentligheten blir lammet. At utmattelse kan være første steg mot forvitring av demokratiet.» 

Bård Larsen mener Trump «twitrer mer manisk, autoritært og absurd enn noensinne (…) Han er både labil og opportunistisk. Men man må huske at ideologisk systematikk ikke er en betingelse for autoritær makt. Det er bare å se til Russland og Putin, hvis egentlige drivkraft er rendyrket nepotisme.»

Prosjektlederen i Civita ser med bekymring på utviklingen. «Trumps uttalelser var så spinnville at de ikke kunne rasjonaliseres bort (…) For dagens republikanske parti er løgn, besvergelser og leninistisk retorikk veien til målet, og målet er å nøytralisere. Det har nok ikke helt gått opp for mange hvor ekstremt alvorlig det er at presidenten i verdens ledende demokrati utroper sine kritikere og mediene til folkefiender.»

annonse

Bård Larsen frykter også at Donald Trump er med på å skape en dominoeffekt.

– Hvis USA faller som den liberale verdensordenens beskytter, er det ikke utenkelig at Europa står for tur.

Vi må være på vakt, mener Larsen

annonse

– Trumpister ligger og lurer sivet. Et varsku kan være at både medier og opinionen her hjemme går lei av Trump. Utmattelsesstrategien virker altså. Det skyldes nok at et sammenbrudd i det amerikanske demokratiet virker både usannsynlig og skremmende, slik at det fremstår mer behagelig å betrakte Trump som en klovn med begrenset skadepotensiale. Vi lar oss underholde mer enn å skremmes av Trump.

Prosjektlederen i Civita avslutter med et dystert bilde av USAs demokratiske utvikling, og Bård Larsen forklarer hvorfor han er bekymret.

– Personkult, konsekvent løgnaktighet, nytale, aggresjon, intoleranse, rasisme, forakt for svakhet, fordømmelse av frie medier, kaderdisiplin og angrep på institusjonene. Legg til den etter hvert dominerende hangen til konspirasjoner som Det republikanske partiet og Trump sverger til, så sitter vi igjen med lederskapet som har ansvar for omtrent 6000 atomstridshoder, avslutter han bekymret.

Eller måtte han bare skrive noe slikt for å komme på trykk hos debattredaktør Hans Petter Sjølie i VG?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon